Acesta este numărul real. Lămuriri de la medicul Virgil Musta: 50% dintre pacienții infectați cu COVID au forme ușoare și unul din cinci pacienţi este asimptomatic
Medicii braşoveni sunt disperaţi de numărul mare de cazuri COVID asimptomatici care sunt internaţi. Cei mai mulţi rămân chiar şi 40 de zile în spital, cu teste reptatate, neconcludente. pentru că nu există proceduri prin care să fie trimişi acasă, în autoizolare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Mai 2020, 13:08 | Actualizat: Joi, 07 Mai 2020, 13:13- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara atrage atenţia că unul din cinci pacienţi este asimptomatic, iar în unele cazuri, testele negative apar chiar şi după o lună de spitalizare. Între timp, pot apărea complicaţii ce necesită monitorizare.
"Am avut cazui de formă ușoară care au stat până la o lună în spital pentru că testele nu s-au negativat. 20%, 30% dintre persoanele asimptomatice, 50% au forme ușoare și doar 20% sunt forme severe. Poate apărea o complicație la nivelul diferitelor organe", spune medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.
Vă reamintim că numărul cazurilor de coronavirus a crescut la 14.499, în România, iar bilanțul deceselor înregistrate din cauza noului Covid-19 a ajuns la 876.
Numărul cazurilor de coronavirus în România continuă să crească de la o zi la alta, iar acum, la mai bine de două luni de la depistarea primului caz de infecție cu COVID-19, autoritățile au decis ca alte categorii de români să fie testate.
Conform medicului conf. dr. Lucia Stănculeanu, vor fi testate următoarele categorii de români:
- Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.
- Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital — 2 teste la 24 de ore interval.
- Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna.
- Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive.
- Hemodializați simptomatici.
- Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților
- Gravidele asimptomatice care se afla în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.
- Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe lună.