Antena

Nereguli uriașe găsite de ANPC în cinematografele și teatrele din țară. Imaginile cu mucegaiul și gândacii care au stârnit revolta

Inspectorii ANPC au descoperit pereți cu mucegai, mobilier deteriorat și alimente expirate în instituțiile de cultură din toată țara.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 30 Octombrie 2024, 17:42 | Actualizat: Miercuri, 30 Octombrie 2024, 17:59
Inspectorii ANPC au descoperit pereți cu mucegai, mobilier deteriorat și alimente expirate în cinematografele și teatrele din toată țara
Facebook ANPC

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat teatre, cinematografe şi instituţii de cultură din întrega ţară şi au descoperit mai multe nereguli, printre care lipsa unor autorizaţii de funcţionare, condiţii igienico-sanitare precare la grupurile sanitare, huse de protecţie a scaunelor murdare, miros puternic de mucegai, prezenţa insectelor moarte, calorifere cu urme de rugină, pereţi cu urme de infiltraţii de apă, mobilier învechit, trepte cu margini tăioase. Pentru problemele descoperite au fost date amenzi în valoare de peste 630.000 de lei, transmite news.ro.

„Cultura trebuie să ofere nu doar experienţe valoroase, ci şi condiţii sigure şi decente pentru spectatori”, afirmă şeful ANPC Sebastian Hotca.

Imaginile cu mucegaiul și gândacii, găsiți de ANPC în teatrele și cinematografele din țară au stârnit revolta internauților

Reprezentanţii ANPC au anunţat, miercuri, că au desfăşurat în perioada 7 – 11 octombrie, la nivel naţional, mai multe acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale în săli şi spaţii culturale precum: cinematografe, teatre, săli de concerte.

Au fost controlaţi 183 de operatori economici, abateri fiind identificate la 103 dintre aceştia.

Pe aceeași temă

Comisarii ANPC au dat 36 amenzi contravenţionale, în valoare de peste 272.000 lei şi 88 avertismente. De asemenea, ei au închis temporar, până la remedierea deficienţelor, 29 de operatori economici.

Totodată, acţiunile de control au cuprins, totodată, şi unităţile de alimentaţie publică care funcţionează la intrarea în sălile de cinema, precum şi pe cele de comercializarea a produselor alimentare, care funcţionează în teatre sau instituţii de cultură.

În acest context, au fost verificaţi 60 operatori economici (26 unităţi de alimentaţie publică şi 34 unităţi din reţeaua comercială), la 44 (dintre aceştia fiind constatate deficienţe. De asemenea, a fost verificată în total o cantitate de peste 1,7 tone de produse alimentare, aproximativ 500 de kilograme neîndeplinind prevederile actelor normative în vigoare.

În urma acestor nereguli au fost date 38 amenzi contravenţionale însumând 360.000 lei şi 24 avertismente. Echipele de control au oprit definitiv şi au scos de la utilizare sau comercializare 310 kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, în valoare de circa 20.000 lei.

În același timp, au fost oprite temporar de la comercializare sau utilizare a 76 de kilograme de produse alimentare până la remedierea neconformităţilor de etichetare.

„Acţiunile de control desfăşurate de ANPC în instituţiile culturale din întreaga ţară au avut ca obiectiv primordial asigurarea respectării normelor de protecţie a consumatorilor şi a standardelor de calitate. Cultura trebuie să ofere nu doar experienţe valoroase, ci şi condiţii sigure şi decente pentru spectatori. ANPC va continua să monitorizeze aceste instituţii, astfel încât publicul să beneficieze de servicii care respectă toate normele de igienă, siguranţă şi informare corectă” – a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Recomandari A1

Printre cele mai frecvente nereguli descoperite au fost: lipsa unor autorizaţii de funcţionare; informarea completă, corectă şi precisă a consumatorilor asupra caracteristicilor esenţiale ale serviciilor prestate; lipsa afişării regulamentului de ordine interioară; lipsa informaţiilor privind vârsta copiilor care beneficiază de gratuitate şi care pot fi însoţiţi de părinţi; lipsa afişării în limba română a programelor derulate; lipsa listelor cu tarifele aferente evenimentelor; condiţii igienico-sanitare precare la grupurile sanitare; folosirea unor calorifere cu urme de rugină; existenţa unor pereti cu zugrăveala deteriorată, cu urme de infiltraţii de apă, inclusive în sala de spectacole; folosirea unor toalete neigienizate corespunzător şi a unor instalaţii sanitare deteriorate; existenţa unor plăci de protecţie deteriorate; lipsa unor chiuvete şi a unor materiale consumabile necesare funcţionării toaletelor; lipsa funcţionării unor grupuri sanitare; prezenţa insectelor moarte.

Pe aceeași temă

De asemenea, au fost descoperite mai multe condiţii improprii de funcţionate în sălile de spectacole. Printre acestea: utilizarea unor huse de protecţie a scaunelor neigienizate sau cu un grad ridicat de uzură; folosirea unui mobilier învechit, cu urme de uzură; existenţa unui acoperiş deteriorate, ceea ce a determinat un miros puternic de mucegai, aer închis, umiditate ridicată; existenţa unor trepte margini tăioase.

Echipele de control au descoperit nereguli şi în blocurile alimentare. Astfel, erau folosite ustensile neprofesionale de bucătărie, care nu permit o igienizare corectă, erau utilizate spaţii frigorifice cu chederele neigienizate, pavimentul blocului alimentar era neigienizat, nu era monitorizată schimbarea uleiului din friteuze, acesta prezentând depuneri grosiere de grăsime, erau folosite produse alimentare, fără etichetă sau alte elemente de identificare şi caracterizare; lipseau chiuvetele la bar, tavanul din blocul alimentar prezenta urme de infiltraţii apă, scurgerea era înfundată, existenţa unor ţevi neigienizate, holul era neigienizat, cu bucăţi sparte de faianţă, nu erau făcute operaţiunile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, erau comercializate produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, erau folosite produse alimentare fără elemente de identificare-caracterizare, precum şi a datei durabilităţii minimale (DDM) / datei limită de consum (DLC).

Totodată, erau deficienţe de informare în listele meniu în privinţa: cantităţii nete/volumul net per porţie; ingredientelor cu potenţial alergen; valorii nutriţionale a ingredientelor; ingredientelor care provin din produse congelate; utilizarea de dispozitive de măsură neverificate metrologic; nerespectarea regimului de temperatură la depozitarea produselor; lipsa afişării preţului de vânzare în mod vizibil/lizibil.

Whatsapp LinkedIn
anpc cinematograf teatru
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Vortex polar. Cod roşu, portocaliu şi galben de ninsori, viscol şi vânt în aproape toată ţara. Când ninge în Capitală
Videoclipul zilei
Citește și
ANPC obligă o bancă din România să recalculeze dobânzile pentru 90 000 de credite. Sunt vizate și...
Avertismentul ANPC în privința produselor de post. La ce trebuie să fim atenți
Cum ne asigurăm că ofertele de Black Friday 2024 sunt reale. Recomandările ANPC pentru perioada reducerilor
Haine fără etichetă, fără preț și reduceri false, găsite de ANPC în magazinele din țară. Ce...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
Țările europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Unde se află România în top useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cum arăta Catrinel Sandu acum 25 de ani, când era iubita lui Lucian Viziru. Transformarea divei e vizibilă, nu o... Playtech
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo Redactia.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă" Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste