Ce se întâmplă, de fapt, când porți o mască. OMS avertizează: "Măștile de protecție nu sunt soluția miracol împotriva coronavirusului"
Organizația Mondială a Sănătătii trage un semnal de alarmă pentru întreaga polulație cu privire la obligativitatea de a purta măști de protecție. Reprezentanții OMS spun că aceste măști nu sunt soluția miracol împotriva coronavirusului, ele fiind eficiente doar atunci când se respectă toată măsurile de prevenție împotriva Covid-19.
Publicat: Marti, 07 Aprilie 2020, 10:43 | Actualizat: Marti, 07 Aprilie 2020, 11:18Pentru că virusul rămâne în aer până la trei ore și se poate transmite prin praf, de exemplu, OMS avertizează că nu este suficientă purtarea unei măști atunci când o persoană merge într-un spațiu public, cum ar fi la cumpărături. Este esențială respectarea tuturor măsurilor de precauție, de la spălatul pe mâini, la purtatea mănușilor, precum și ieșirea cât mai puțin cu putință din case.
Măștile confecționate acasă pot fi purtate doar în anumite condiții
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, le transmite celor care îşi confecţionează acasă măşti de protecţie că trebuie să le spele şi să le calce zilnic, pentru a le dezinfecta.
"Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. (...) Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii... puteţi improviza! Totodată, dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o mască acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă întoarceţi acasă şi să o călcaţi", a spus Arafat.
Recomandarea de a purta măști a fost făcută pe plan internațional
Arafat reamintit că, iniţial, "ideea generală pe plan mondial" a fost că masca nu este necesară decât în cazul persoanelor cu simptome, asta şi din cauza penuriei de măşti, prioritară fiind aprovizionarea personalului medical.
"Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii (...) oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. (...) Va dura până ne vom obişnui cu această practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta", mai spune șeful departamentului pentru Situații de Urgență.
Unul din cei mai mari susținători ai purtării măștilor este medicul Virgil Musta, de la spitalul Victor Babeș din Timișoara.
„Coronavirusul se poate răspândi și prin praful ridicat de vânt. Dacă solul este contaminat, vântul ridică multe particule, iar virușii sunt transportați existând riscul să ne contaminăm în timp ce mergem pe stradă, fără să avem vreun contact cu cineva, fără să ne dăm seama. Masca ajută dacă suntem pe stradă, totuși nu vine direct aerul în gură”, afirma Virgil Musta.