România trece la ora de vară! Ce se întâmplă în organism odată cu această schimbare
Ora de vară 2020. Anual, ora se schimbă în ultma duminică din luna martie. Este momentul în care România, precum și alte țări, dar nu toate, trece la ora de vară.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 27 Martie 2020, 21:55 | Actualizat: Sambata, 28 Martie 2020, 21:56Ora de vară 2020. Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers, de la ora de vară la ora de iarnă, se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă.
Ora de vară se schimbă în mai multe țări, majoritatea din Europa, aproape toate zonele din America de Nord, unele zone din Australia, Noua Zeelană, Paraguay și Chile.
Ora de vară are ca scop folosirea cât mai mult a luminii Soarelui, astfel că, în lunile de vară, ora este modificată pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală, beneficiile (inițiale) fiind atât de natură financiară (consum redus de electricitate), cât și pentru sănătate (lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic).
Aceste beneficii au fost însă contrazise în ultima perioadă, ca urmare a schimbării nevoilor umane și a altor efecte constatate. Spre exemplu, populația nu își mai începe ziua ca acum 100 de ani, la ora 6 dimineața, pe câmp sau în drum spre uzine. Majoritatea oamenilor au intrat în programul „de la 9 la 5”, care este mult după răsăritul soarelui.
Pe aceeași temăCând se renunță la ora de vară?
Tocmai din acest motiv, în martie 2019, eurodeputații au votat majoritar pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând din 2021.
Din 2021, țările membre ale Uniunii Europene vor renunța la practica de a-și schimba de două ori pe an ora și vor decide dacă rămân la ora standard (cunoscută și ca ora de iarnă) sau dacă rămân permanent la ora de vară.
Țările care vor trece definitiv la ora de vară, vor putea să facă asta în ultima duminică din martie 2021, iar țările care vor să rămână la ora standard, o vor face în octombrie 2021.
Ora de vară 2020, în România, se schimbă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 martie, atunci când ora 03:00 devine ora 04:00.
Pe aceeași temăOra de vară, efecte asupra sănătății
Schimbarea orei s-a constatat că are repercusiuni și asupra psihicului și sănătății populației, care acuză nevoia de acomodare.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.
Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că schimbarea orei creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional. Creşte și riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale.
Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.
Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze sănătatea, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn - o baie, citit etc -, și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.
Pe aceeași temă