La noapte se vor da ceasurile înapoi cu o oră, iar mâine va fi cea mai lungă zi din an. Medicii spun că această schimbare ne poate poate afecta serios organismul. Devenim mai irascibili, agitaţi sau avem probleme cu somnul. Deşi s-a discutat intens despre renunţarea la ora de iarnă, abia peste doi ani se va stabili concret.
La noapte, ora patru va deveni ora trei, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în plus. Va fi cea mai lungă zi din an. Un motiv de bucurie pentru unii, dar şi de agitaţie pentru alţii.
Medicii spun că schimbarea orei produce schimbări de bioritm, mai ales în cazul copiilor şi vârstnicilor. Oamenii se pot confrunta cu insomnii, astenie, irascibilitate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.
”Orice fel de schimbare are darul de a supune organismul la un stres. Va dura cel puţin o săptămână până când vom reuşi să ne adaptăm acestei noi perioade de timp.”, a declarat Mihai Grecu, șef UPU.
Statisticile medicale arată că numărul personalor care reclamă probleme cardio vasculare în prima săptămână după schimbarea orei creşte cu aproximativ 60 la sută. Specialiştii spun că sportul ajută cel mai mult în această perioadă.
La noapte, trenurile aflate pe drum vor opri în staţii o oră.
Abia peste doi ani vom afla dacă scăpăm de schimbări. Până atunci, toate țările din Uniunea Europeană trebuie să stabilească dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă.