- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Schimbarea orei a fost și încă este un subiect disputat la nivelul Uniunii Europene. A fost propusă inclusiv eliminarea orei de vară, dar nu s-a luat deocamdată o decizie oficială în acest sens.
CÂND SE TRECE LA ORA DE VARĂ
Medicii trag un semnal de alarmă și dezvăluie faptul că schimbarea orei are un puternic impact asupra sănătății românilor, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mintal.
Astfel, potrivit doctorilor, când se trece la ora de vară crește și riscul de infarct cu 5-10%, în zilele de după această schimbare. Sunt afectați mai ales tinerii activi profesional.
- citește și: Ora de vară. Cum ne afectează și cum ne protejăm
Un alt risc la care sunt supuși românii atunci când se schimbă ora de vară este cel al apariției problemelor de tensiune.
Când se schimbă ora în 2020?
Au loc modificări cardiovasculare prin variații mari ale valorii tensiunii arteriale. Ritmul cardiac este și el afectat, iar numeroși români pot resimți inclusiv insomnie sau somnilență, apatie, agitație, irascibilitate, probleme de concentrare, dureri de cap și multe altele.
DESPRE ORA DE VARĂ
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979.
Când se schimbă ora în 2020?
Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.