(P) Cum poți preveni deshidratarea în timpul sarcinii?
Deshidratarea nu trebuie neglijată în timpul sarcinii, deoarece sănătatea mamei și a fătului depind de cât de sănătos și hidratat este organismul mamei pe tot parcursul sarcinii. Grețurile matinale, aversiunea față de apa potabilă și umflarea mâinilor și picioarelor cauzeaza adesea probleme de deshidratare.
Publicat: Vineri, 19 Noiembrie 2021, 10:48 | Actualizat: Vineri, 19 Noiembrie 2021, 10:50Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să cunoască câteva strategii prin care se pot menține hidratate pe toată durata sarcinii și nu numai:
Consumați cât mai multă apă
Dacă mai multe teste sarcină v-au arătat că sunteți însărcinată, cel mai bun lucru pe care puteți să începeți să îl faceți este acela de a bea cât mai multă apă. Conform specialiștilor, femeile însărcinate ar trebui să bea cel puțin 6 până la 8 pahare de lichide zilnic, asta incluzând apă, sucuri naturale, lapte, băuturi vegetale și multe altele. Deshidratarea se poate instala foarte ușor în orice moment al sarcinii, de aceea este important să vă hidratați de cum ați aflat că este posibil să fiți însărcinată. În timpul sarcinii, lichidul din corpul mamei este administrat în placentă, echilibrând electroliții și menținând lichidul amniotic stabil. Prin urmare, aportul constant de lichide este necesar pentru ca mama și fătul să beneficieze de o bună stare de sănătate. Problema apare atunci când apa simplă provoacă greață sau contribuie la umflarea extremităților. Tot potrivit specialiștilor, viitoarele mămici se vor simți mai rău dacă beau apă rece ca gheața sau apă fierbinte, deoarece își șochează sistemul, ceea ce declanșează disconfort stomacal și grețuri matinale. Din acest motiv, apa ar trebui consumată la temperatura camerei, nici foarte rece, nici fierbinte.
Consumați alimente bogate în apă
Consumul de alimente bogate în apă poate contribui la hidratarea generală a corpului. Femeile însărcinate pot opta pentru aromatizarea apei pe care o consumă cu felii de castravete, cu căpșuni, cu busuioc proaspăt, cu mentă, cu unele produse naturiste, cu siropuri fără zahăr sau cu lămâie. Apa aromatizată este o alternativă excelentă la apa simplă. Pe de altă parte, încercați să consumați cât mai multe alimente bogate în apă, cum ar fi pepene, castraveți, căpșuni, roșii, iaurt și multe altele. Astfel de alimente au un conținut de apă care variază de la 85% la 95%, asta însemnând că sunt surse excelente de lichid pe care organismul le poate absorbi pentru a rămâne sănătos și pentru a preveni deshidratarea.
Feriți-vă de cofeină
Femeile însărcinate sunt încurajate să renunțe complet la cofeină, date fiind complicațiile care ar putea rezulta, inclusiv greutate mică la naștere, travaliu prematur și multe altele. Dacă simțiți nevoia de cafea, încercați să vă rezumați la doar 200 mg de cafea pe zi sau discutați cu medicul personal despre vitamine și medicamente fără rețetă pe care vi le puteți administra pentru a beneficia de mai multă energie. Cofeina este strâns legată de deshidratare, deoarece este un diuretic care cauzează urinare frecventă. Cu cât urinarea este mai frecventă, cu atât corpul pierde mai mult lichid. Dacă alegeți să consumați cafea în timpul sarcinii, asigurați-vă că beți și alte lichide care nu conțin cofeină pentru a preveni deshidratarea.