Antena

Schimbare în utilizarea cardului de sănătate! Până când NU va fi nevoie de el, în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie 

Cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi folosit până la data de 30 septembrie în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie de specialitate. Pentru celelalte specialităţi, serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul, începând de mai devreme.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 29 Mai 2020, 10:45 | Actualizat: Vineri, 29 Mai 2020, 10:47
Schimbare în utilizarea cardului de sănătate! Până când nu va fi nevoie de el, în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.(CNAS), celelalte servicii medicale, în afară de asistența medicală primară și cea ambulatorie, vor fi validate cu cardul de sănătate, începând cu data de 1 iulie.

Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede condiţiile de acordare a serviciilor medicale, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Actul normativ completează HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 - 2019.

„Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populaţiei, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul naţional de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020", a explicat sursa citată.

Conform CNAS, nu este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), în termen de trei zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării, a serviciilor medicale şi îngrijirilor la domiciliu, respectiv a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive, înregistrate/eliberate offline.

Pentru asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, Hotărârea de Guvern prevede obligaţia furnizorilor de servicii medicale ca până la data de 15 iunie să facă dovada acreditării /înscrierii în procesul de acreditare, prin transmiterea/depunerea documentelor doveditoare la casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală.

Ce alte măsuri sunt în vigoare, până la data de 30 septembrie. Ce prescripții pot face medicii, în condițiile date

Pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul populaţiei au fost prevăzute o serie de măsuri în vigoare până la data de 30 septembrie.

Astfel, medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepţia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile.

Președintele a anunțat relaxarea restricțiilor. Se redeschid terasele și plajele! Ce vei avea voie să faci din 1 iunie 2020

Documentele ce trebuie să fie prezentate de asigurat la casele de asigurări de sănătate pentru obţinerea unor drepturi pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau prin depunerea acestora de orice altă persoană, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor şi a persoanelor care desfăşoară activitate la nivelul acestora.

„Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate necesare asiguraţilor. Nu mai este necesară prezentarea biletului de trimitere pentru serviciile medicale acordate în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, precum şi pentru îngrijirile paliative în ambulatoriu", a adăugat CNAS.

Potrivit sursei citate, medicii de familie pot prescrie medicamente din Lista de medicamente aprobată prin Hotărârea Guvernului 720/2008, pentru care există restricţii de prescriere, astfel încât asiguraţii să poată beneficia la timp de medicaţia necesară.

Recomandari A1

„N-am crezut că mă voi bucura să-mi văd puiul plângând!”. Un asistent SMURD, trimis întâmplător să-și salveze propriul fiu! Ce i-a spus copilul este cutremurător!

Astfel, medicii de familie pot iniţia tratamentul specific şi în absenţa unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu * din Lista de medicamente compensate şi gratuite.

De asemenea, medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) şi pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgenţă erau prescrise de către medicii specialişti.

Fac excepţie medicamentele/materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităţilor sanitare cu paturi.

Serviciile medicale prevăzute în pachetul de bază, acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, precum şi serviciile conexe furnizate de psiholog şi logoped pot fi efectuate şi de la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de opt consultaţii/oră.

Whatsapp LinkedIn
card de sanatate card national sanatate reguli card sanatate unde e nevoie de cardul de sanatate cnas
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. ANM a emis prognoza meteo până pe 13 ianuarie 2025
Videoclipul zilei
Citește și
Cardurile de sanatate, obligatoriu la dezinfectat
Cardul de sănătate european, măsură de protecție în vacanță
Cardurile de sănătate, prelungite încă şapte ani
Informație de maximă importanță! Când vor redeveni obligatorii cardurile de sănătate și ce se schimbă
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii norocoase în ziua de 14 decembrie 2024. Doi nativi vor avea parte de reușite Catine.ro
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Decizie CSM: Lucian Onea are de primit salarii restante pentru cinci ani. Venitul procurorului înainte să fie dat... Libertatea.ro
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
David Popovici, reacție în urma unei postări despre presupusa lui susținere pentru Călin Georgescu. Declarația... Elle
Declarațiile dureroase ale familiei lui Armando, unul dintre tinerii morți în accidentul din Ploiești: „Mama... Spynews.ro
Și-a făcut Klaus Iohannis operație estetică la față? Ce spun medicii esteticieni despre intervenție BZI
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci HelloTaste.ro
Oamenii de știință au cartografiat râurile lumii, în fiecare zi din ultimii 35 de ani. Ce au descoperit i-a șocat Antena3.ro
De ce întârzie Jeff Bezos la ședințe aproape tot timpul. Miliardarul a dezvăluit adevărul din spatele obiceiului useit
Horoscopul zilei de 14 decembrie 2024. Peștii se relaxează. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Pregătiți portofelele! Mâncare va fi mai scumpă de anul viitor Jurnalul
Doliu imens în sportul românesc: S-a stins din viață Dan Grecu, fostul mare gimnast supranumit Stăpânul inelelor Kudika
Incendiu devastator în Malibu, aproape de casa Monicăi Gabor! Ordin de evacuare Playtech
Ce e bine să ai pe masă AZI de Sfântul Spiridon pentru a avea parte de prosperitate și sănătate Redactia.ro
Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. ANM a emis prognoza meteo până pe 13 ianuarie 2025 Observator
Cât de dăunător este frecatul la ochi. Când cauzează expunerea la curentul de aer rece inflamarea ochilor MediCOOL
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Fenomene meteo ciudate în București de Crăciun, potrivit meteorologilor EaseWeather Gandul
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit CanCan
Activități de iarnă care stimulează creativitatea și imaginația celor mici DeParinti
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte... ZUTV
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an UseIT
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Hello Taste