Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat împotriva COVID-19
Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat împotriva coronavirusului la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Publicat: Vineri, 15 Ianuarie 2021, 10:18 | Actualizat: Vineri, 15 Ianuarie 2021, 14:19Președintele Klaus Iohannis a marcat începutul celei de-a doua etape de vaccinare în România. Vineri dimineața Klaus Iohannis s-a prezentat la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” pentru a se vaccina împotriva coronavirusului. Șeful Statului a menționat într-o conferință de presă anterioară că nu s-a vaccinat în prima etapă la fel ca alți președinți, pentru a nu se „băga în față” prin prisma funcției.
Klaus Iohannis despre vaccin: „Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur”
„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a fost imunizat cu serul Pfizer-BioNTech.
Pe aceeași temă„Nu, nu cred că s-a produs nicio neîncredere, decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu nici premierul să ne băgăm în față, ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea personalul din învățământ, peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și a personalului esențial. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua eu mă vaccinez public vineri”, a spus șeful statului.
Pe aceeași temăCine se poate înscrie pentru vaccin în etapa a doua de campanie
Vineri, 15 ianuarie, au început profgramările pentru a doua etapă de vaccinare care vizează populația cu grad ridicat de risc și adulți cu vârsta peste 65 de ani;
În categoria adulților cu boli cornice se încadrează toți cei care suferă de diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).
În ceea ce-i preivește pe lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, aceștia sunt:
1. Personalul-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
2. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești;
3. Personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume:
- panificație, lactate, carne, fructe și legume;
- uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- centrale elcetrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;
4. Personalul din învățământ și creșe;
5. Personalul poștal și din servicii de curierat;
6. Personalul cultelor religioase;
7. Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale;
8. Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;