România, lovită de ninsori, grindină și ploi torențiale, la începutul verii. Meteorologii, vești proaste: ”A fost cea mai friguroasă zi de când se fac măsurători!”
Vara a început ca iarna! La munte a nins iar temepraturile au coborât sub zero grade. De altfel, a fost cea mai rece zi de 2 iunie de când se fac măsurătorile. De mâine însă termometrele urcă brusc, iar spre finalul săptămânii temperaturile vor depăşi 30 de grade. Medicii ne avertizează că aceste oscilaţii anunţă sezonul virozelor.
Publicat: Marti, 02 Iunie 2020, 20:10 | Actualizat: Marti, 02 Iunie 2020, 20:47La Bâlea Lac, ai impresia că a venit iarna, nu vara. Stratul de zăpadă are peste 20 centimetri, iar temperatura a coborât sub zero grade. Acelaşi peisaj şi în Parâng sau în Postăvarul.
În Răchiţele, judeţul Cluj, localnicii s-au trezit cu gheaţă pe parbriz, iar în Câmpulung a plouat cu gheaţă pentru a doua oară într-o săptămână.
Un ciclon care a intrat în România prin nord a adus ninsori, grindină şi ploi. În unele zone a plouat cât pentru două săptămâni. Ba mai mult, o informare de vreme rea este în vigoare până mâine dimineaţă, fiind vorba de cantităţi mari de apă care se vor acumula în special în regiunile sudice, temp vor rămâne foarte scăzite şi pe parcursul nopţii, în Capitală vor fi şase, şapte grade.
De asemenea, cea de-a doua zi a verii a adus atmosferă de toamnă. Temperaturile ar fi trebuit să urce peste 25 de grade în cea mai mare parte a ţării, însă au fost cu 10 grade mai scăzute, cel puţin în sud şi est. De altfel, tot în aceste zone a fost cea mai friguroasă zi de doi iunie de când există măsurători meteorologice, la noi în ţară.
La mare termometrele au inregistrat 14 grade. Practic a fost mai cald în apă: 18 grade. Explicaţia este că marea n-a apucat încă să se răcească.
În condițiile în care ne amintim că în prima jumătate a lunii mai s-au depăşit 30 de grade Celsius. O astfel de temperatură, aşa ridicată va fi şi la noi peste numai 3 zile. Un lcuru care iniţial ar trebui să ne bucure, dar pentru sănătatea noastră nu sunt indicate astfel de schimbări de temp, de 10 grade în numai trei zile
Dar metoda de prevenţie a răcelilor e la îndemână.
”Purtarea măştii în perioada asta este benefică, pentru că îi protejăm pe ceilalţi în cazul în care ne îmbolnăvim şi ne protejăm şi pe noi dacă intrăm în contact cu oameni care au viroze.”, spune Valeria Herdea, medic primar.
Meteorologii spun că de săptămâna viitoare vom reveni la temperaturi normale de iunie, iar la sfârşitul lunii vor fi chiar mai mari decât cele normale.