Românii mai au la dispoziție o săptămână pentru a solicita amânarea ratelor la bănci. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Persoanele fizice și firmele mai pot cere amânarea ratelor la credite bancare până pe 15 iunie, potrivit unui act normativ oficializat luna trecută și care prelungește cu o lună termenul anterior, stabilit de Ordonanța de urgență a Guvernului 37/2020.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 08 Iunie 2020, 08:21 | Actualizat: Luni, 08 Iunie 2020, 08:21- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Astfel, potrivit avocatnet.ro, persoanele fizice și firmele vor putea cere amânarea ratelor, în baza OUG nr. 70/2020, publicată în 14 mai în Monitorul Oficial și ale cărei măsuri se aplică deja, până pe 15 iunie 2020.
Astfel, persoanele care vor depune cerere pentru amânarea ratelor la credite îi scutește datornicii care îndeplinesc anumite condiții de plata imediată a datoriilor bancare. E vorba atât de ceea ce privește principalul, cât și de dobânzi și comisioane.
Amânarea poate fi obținută pentru cel mult nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În același timp, cei care vor să profite de prevederile OUG 37/2020 trebuie să ia în calcul faptul că există și anumite dezavantaje, precum capitalizarea dobânzilor pentru toate tipurile de credite în afară de cele imobiliare.
Amânarea ratelor se face în acord cu creditorul, adică cu banca ori instituția financiară nebancară. În cazul în care doresc, ele pot să accepte cereri de amânare și după 15 iunie.
Cine poate să solicite amânarea ratelor
Operatorii economici care au înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 pot solicita online, accesând aplicația csu.prevenire.gov.ro, până la data de 15 iunie 2020, eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență, a informat Ministerul Economiei, într-un comunicat de presă.
Posibilitatea se referă la certificatele tip II - galbene. Certificatele CSU - albastre au putut fi cerute de către firmele închise prin măsuri directe ale statului.
„Certificatele CSU se evor elibera luând în calcul ca referință și luna mai, deci avem luna martie, aprilie, mai. 15 iunie este termenul final pentru eliberarea certificatelor pentru situații de urgență” - a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.