Se schimbă regulile de acordare a concediului medical. Cine sunt românii care ar putea beneficia de 550 de zile de concediu plătite
Zeci de mii de angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), precum cadre militare (ofițeri, maiștri militari ori subofițeri), ar putea să beneficieze, în perioada următoare, de un concediu medical suplimentar de peste un an, potrivit unui proiect de act normativ pus recent în dezbatere publică la MAI.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 17 Ianuarie 2020, 10:48 | Actualizat: Vineri, 17 Ianuarie 2020, 17:46Astfel, în cazul în care va fi adoptat, acest proiect le va permite cadrelor militare să beneficieze, în cazul în care sunt victimele unor accidente de muncă, de o perioadă mai lungă de recuperare. Mai exact, vorbim aici despre un concediul medical suplimentar de până la 550 de zile, adică un an și jumătate, potrivit avocatnet.ro.
Acest concediu ar urma să se acorde în continuarea celor 180 de zile de concediu medical acordate inițial și prevăzute de legislația în vigoare, respectiv în Hotărârea Guvernului nr. 270/1999, ceea ce ar permite cadrelor militare să stea în concediu medical 730 de zile, adică timp de doi ani.
Zile libere 2020. Românii se vor bucura de 15 libere legale! Când vom avea mini-vacanță în noul an
În prezent, cadrele militare au dreptul la concedii și scutiri medicale cu o durată maximă de 300 de zile. Depășirea acestei valori implică pensionarea medicală a cadrului militar.
Cele 300 de zile de concediu medical de care pot beneficia carele militare în prezent reprezintă concediul medical inițial, de până la 180 de zile într-un interval de 365 de zile, și concediul medical de recuperare, ce acum nu poate depăși 120 de zile.
În cazul în care această lege va fi aprobată, concediile de recuperare de care pot beneficia cadrele militare vor crește de la 120 de zile la 550 de zile. Acestea se vor acorda, însă, numai în cazul în care tipul și evoluția afecțiunilor cauzate de accidente de muncă vor conduce comisiile de expertiză medico-militară la concluzia că există șanse de recuperare.
De asemenea, acordarea acestor concedii medicale de recuperare va implica și plata în continuare a drepturilor de soldă sau bănești pentru persoanele care vor putea beneficia de concedii medicale de până la 550 de zile, în continuarea celor 180 de zile acordate inițial, se vor face numai cu aprobarea conducătorilor ministerelor şi ai instituţiilor din sistemul apărării, ordinii publice, securității naţionale şi justiţiei.