Sfântul Vasile, „păzitorul de duhuri rele”, este sărbătorit astăzi. Ce trebuie să faci neapărat pe 1 ianuarie pentru noroc
În prima zi a anului este sărbătorit Sfântul Vasile cel mare, considerat „păzitor de duhuri rele”. Există multe obiceiuri şi superstiţii legate de prima zi din noul an. Acestea ți-ar aduce noroc pe tot parcursul anului, dacă le respecți.
Publicat: Marti, 01 Ianuarie 2019, 08:56 | Actualizat: Luni, 28 Decembrie 2020, 19:49- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În prima zi a anului este sărbătorit Sfântul Vasile cel mare, considerat „păzitor de duhuri rele”. Există multe obiceiuri şi superstiţii legate de prima zi din noul an. Acestea ți-ar aduce noroc pe tot parcursul anului, dacă le respecți.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare
Astfel, potrivit tradiției populare, în ziua de Sfântului Vasile cel Mare este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.
Pe aceeași temăÎn tradiţia populară se mai spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.
De asemenea, se spune că, în ziua de Anul Nou, orice familie trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea un an bogat.
Însă, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.
Un alt obicei este ca, pe nemâncate, fiecare om să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an.
Tot în ziua de Sfântul Vasile se spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.
Superstiții de Sfântul Vasile
Alte superstiţii sunt legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului, potrivit News.ro.
Tradiţia populară mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.
La trecerea dintre ani şi pe 1 ianuarie copiii obişnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate. Deşi sorcova era confecţionată, la început, din rămurele de pomi fructiferi sau din trandafiri, în prezent, ea este făcută din hârtie colorată şi beteală. „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica” sunt alte texte cu care se urează în prima zi din an.
Astfel, există obiceiul să se colinde cu o căpăţână de porc împodobită cu panglici şi mărgele, tradiţie numită „Colindul cu Vasilica”. După terminarea colindatului, aceştia se strâng la o cârciumă, iar mai târziu gătesc căpăţâna.
Cum să alungi spiritele rele de Sfântul Vasile
La ţară există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi fac zgomote cu bice, buciume sau oale. Se spune că aşa sunt alungate duhurile rele.
Pe aceeași temăTot la ţară, fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru vedea cum va fi alesul. Astfel, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.