Antena

Transfăgărășan 2018. Câți ani se împlinesc astăzi de la inaugurare

Transfăgărășan 2018. Câți ani se împlinesc astăzi de la inaugurare. Astăzi, joi, 20 septembrie 2018 se împlinesc 44 de ani de la inaugurarea Transfăgărășeanului, acesta a fost deschis circulației în 1974, fiind drumul situat la cea mai înaltă altitudine din România și considerat printre cele mai spectaculoase din lume

Publicat: Joi, 20 Septembrie 2018, 13:24 | Actualizat: Joi, 20 Septembrie 2018, 15:17
Galerie de imagini
Transfăgărășan
romaniajournal.ro

Drumul national Transfăgărășan a fost inaugurat în 1974, fiind drumul situat la cea mai înaltă altitudine din țara noastră, după Transalpina. Transfăgărășan este localizat la 2045 metri altitudine și cuprinde cel mai lung tunel din România, care măsoară 887 metri. Lungimea Transfăgărășanului este de 91,5 km. Lățimea părții carosabile este de 6 metri, iar parapeții măsoară 54 kilometri. Transalpina, din Munții Parâng a fost construit la 2145 metri altitudine.

Această cale rutieră de circulație cunoscută și ca DN7C începe în comuna Brașov, județul Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov. Astfel, drumul acesta traversează Munții Făgărași pe axa nord-sud.

Până în 1965 când s-a construit lacul de acumulare și barajul Vidraru, a existat doar un drum de pământ și o linie pentru mocăniță. Astfel, se făcea legătura între comuna Căpățâneni și vechiul sat Cumpăna.

Scurt istoric

Acest drum rutier a fost construit între 1970-1974 la inițiativa lui Ceaușescu. Drumul s-a realizat foarte greu, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Climatul alpin cu vânturi puternice și viscole teribile nu permitea muncitorilor să muncească mai mult de 4-5 luni pe an. Aceast drum rutier din Munții Făgărași a fost construit cu eforturi materiale considerabile și pierderi a câteva sute de vieți omenești. Cei mai mulți dintre ei au murit la construirea barajului.

Monumente

După inaugurarea oficială a Transfăgărășanului, au fost ridicate și două monumente. Acestea au fost construite în semn de recunoștiință pentru militarii au contribuit la construirea drumului. Din cauza vandalismului și neglijenței aceste monumente au fost grav avariate. De aceea, în 2009, când s-au împlinit 35 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului, monumentele au fost restaurate. Drept urmare, “Poarta Geniștilor” se înalță la 1200 metri. Mai sus, la cota 1600, se înalță “Poarta Întâlnirii”.

Anul acesta se sărbătoresc 44 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului, drumul ce îi poartă printre munți atât pe turiștii români, cât și pe cei străini. Mulți au fost surprinși de peisajul feeric ce le deschide calea atunci când urcă. Ceea ce te lasă cu adevărat fără răsuflare este peisajul văzut de sus, de la peste 2000 metri. Acesta ne amintește de frumusețea întregii țări și de unitatea noastra ca neam.

Sursă foto: romaniajournal.ro, thousandwonders.net

Whatsapp LinkedIn
transfagarasan 2018 transfagarasan transfagarasanul 20 septembrie 44 de ani de la inaugurare romania 2018
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Monaco 2024 sunt LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 23-26 mai, urmărește pe canalele dedicate.
Stirile zilei Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie de speranţa de viaţă a populaţiei
Citește și
Transfăgărășan 2018. Program și data la care se închide
Video recomandate
Video
Citește și