Antena

Un nou tip de înșelăciune: romance fraud. Cum își atrag victimele în relații romantice online. Avertismentele Poliției Române

Poliția Română avertizează populația cu privire la un nou tip de fraudă: Romance Fraud. Victimele sunt atrase prin intermediul relațiilor romantice în mediul online.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Decembrie 2023, 14:50 | Actualizat: Luni, 11 Decembrie 2023, 15:59
Galerie de imagini
Romance Fraud, un nou tip de fraudă care circulă în mediul online
Shutterstock

Recent, tot mai multe victime cad în plasa înșelătoriilor în mediul online. De această dată, Poliția Română atrage atenția cu privire la fraudele de tip romantic.

Cum își atrag victimele în relații romantice online

Prin intermediul unor presupuse relații romantice online, escrocii obțin bani sau informații confidențiale de la victime. Potrivit unei surse, aceștia abordează victimele pe rețelele de socializare, susținând că sunt medici în zone de război.

Pe aceeași temă

„Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraudă, care devine tot mai răspândit, denumit Romance Fraud. Aceasta este o tactică manipulatoare, în care autorii câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice online, pentru a obține beneficii financiare sau informații confidențiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare, etc.)”, este specificat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Suspecții câștigă încrederea victimelor de-a lungul conversațiilor, iar ulterior, solicită diferite sume de bani și chiar informații confidențiale.

Potrivit Poliției Române: „Romance Fraud îşi are rădăcinile în construirea unei relaţii romantice false şi câştigarea afecţiunii victimei cu intenţia de a o exploata financiar sau a obţine date personale de la aceasta. În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război.”

Pe aceeași temă

Cum se pot preveni astfel de situații

Deși oricine poate cădea în plasa unei povești de dragoste frumoase, este indicat să nu-și piardă capul. Orice situație trebuie abordată rațional, astfel încât să nu fie trecute cu vederea stegulețele roșii.

Totodată este recomandat scepticismul în ceea ce privește persoanele necunoscute care cer anumite detalii de ordin personal sau chiar ajutor financiar.

Multe dintre pretextele folosite de escroci sunt fie în categoria de „situații de urgență”, fie în cea de organizații umanitare, care se dovedesc a fi inexistente.

Recomandari A1

Poliția Română avertizează că victimele se pot lăsa manipulate și induse în eroare de către escroci, deoarece consideră că au construit o relație cu aceștia, ceea ce nu poate fi mai fals.

De asemenea, mai este precizat și faptul că: „În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relații cu aceștia, ceea ce amplifică gradul de manipulare și inducere în eroare.

Autorii pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situații de urgență” sau ajutor pentru organizații umanitare inexistente.

Pe aceeași temă

Atât la nivel european, cât și la nivelul țării noastre au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenire, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și astfel, recomandăm să aibă în vedere mai multe măsuri, precum:

1.Verificarea identității persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informații suplimentare cu privire la aceștia ori verificarea informațiilor de la profil (în funcție de modalitatea de contactare).

2.Păstrarea datelor personale în siguranță - Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesar protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat și implementarea autentificării în doi pași, precum și evitarea partajării informațiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relație solidă.

3. Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni față în față și a discrepanțelor în informațiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.

4. Raportarea incidentelor suspecte autorităților judiciare și folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenței unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activității acesteia către platforma respectivă.

Pe aceeași temă

5. Utilizarea cu prudență a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating: Recomandăm ca toți cetățenii să fie precauți în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating și să evite dezvăluirea informațiilor personale prea devreme într-o relație.

6. Recomandăm informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârșirea infracțiunilor în mediul online, precum și implementarea de măsuri de prevenție și contracarare. Cetățenii trebuie să cunoască cum să identifice potențialele înșelăciuni din mediul online și să reacționeze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.

Într-o eră digitală în care infracțiunile informatice devin din ce în ce mai sofisticate, este important să fim educați și vigilenți în protejarea datelor noastre personale.”

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Whatsapp LinkedIn
poliția română mai înșelăciune romance fraud relații
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta telefoanele mobile şi dispozitivele GPS
Citește și
(P) Poliția Română încheie seria campaniilor de educație rutieră cu un mesaj adresat părinților și...
Ce se poate întâmpla cu Selly după ce a fost prins cu 189 km/h pe autostradă. Vloggerul a pierdut...
Poliția Română și-ar putea schimba numele. Ministrul de Interne explică decizia: ”Vreau să nu mai...
Amenzi usturătoare pentru acești șoferi! Între 9 și 20 de puncte! Poliția Română susține campania...
Video recomandate
Video
Citește și
Băutura sănătoasă pe care nutriționiștii recomandă să o limitezi. La ce anume să fii atentă data viitoare Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți... Libertatea.ro
Revolte sociale. Românii ies în stradă la proteste, în fața Guvernului: „Ne... Ziare.com
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor AntenaSport
Anunțul făcut de Laura Cosoi cu puțin timp înainte de a deveni mamă pentru a patra oară: „În mintea mea a... Elle
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole HelloTaste.ro
Meteorologii au anunțat când vine vara în România și când scăpăm de ploi | Prognoza meteo 13 mai - 10 iunie 2024 Antena3.ro
Tesla dă în judecată un adolescent pentru 1.9 milioane de dolari. Ce ar fi făcut tânărul de 14 ani useit
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deficitul comercial a ajuns la 6,7 miliarde de euro în primele trei luni din 2024 Wall-Street
Ana Baniciu, mesaj emoționant la doi ani de la decesul mamei sale: Nu a încetat să mă binecuvânteze... Kudika
Ce să nu speli niciodată la maşină. Obiectele pe care le distrugi fără să îţi dai seama Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară Observator
Blefarita: cauze, simptome și tratament MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din imaginile cu ea dezbrăcată! ProSport
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil! Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic DeParinti
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și... ZUTV
O „furtună geomagnetică severă” ar putea afecta rețelele de telefonie mobilă și Internetul. E prima dată... UseIT
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezonul 9, 10 mai 2024. Rezultatul cursei de eliminare dintre Albert, Alexandru și Vlad
Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt
Un francez va arbitra lupta la titlu a echipei lui Răzvan Lucescu! PAOK – Olympiacos se vede exclusiv în AntenaPLAY
Ramona Bădescu, secretele unei siluete de invidiat la 55 ani. Cum arată acum
O femeie a făcut o descoperire dezgustătoare în burrito. Ce a putut găsi în mâncare: „Acela nu e un bob de fasole”
Mireasa sezonul 9, 10 mai 2024. Maria a izbucnit în lacrimi în direct. Ce o afectează
Suedia – SUA LIVE VIDEO (21:20) în AntenaPLAY! Programul zilei de la Campionatul Mondial de hochei! Primele meciuri sunt la 17:20
Carmen Iohannis a ajuns la Casa Albă. Ce ținută a purtat prima-doamnă și ce i-a transmis Jill Biden cu această ocazie
Ce a postat Anamaria Prodan, în timp ce fostul soț îi făcea plângere la poliție: „Fug să-mi caut ambarcațiunea și automobilele”
Vlăduța Lupău, portret înduioșător de familie cu burtica de gravidă la vedere. Cum arată acum interpreta: „Sunteți superbi!”
Mai multe