De ce a fost Prințul William singurul membru al Familiei Regale Britanice care a îngenunchiat în fața tatălui său
Deși au luat parte la ceremonie toți copiii regelui Charles, Prințul William a fost singurul care a îngenunchiat în fața tatălui său. Care este semnificația ascunsă din spatele acestui gest.
Publicat: Luni, 08 Mai 2023, 16:53 | Actualizat: Luni, 08 Mai 2023, 17:31Prințul William, Prințul de Wales, a fost singurul membru al familiei regale care a îngenuncheat în semn de supunere față de tatăl său, proaspăt încoronat pe 6 mai 2023. La ceremonia de încoronare a noului Rege, William a fost singurul membru al Familiei Regale care a îngenunchiat în fața regelui. Iată de ce.
Ce a spus Prințul William când a îngenunchiat în fața tatălui său, Regele Charles
Prințul William a fost singurul care a avut o serie de îndarori regale la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Prințul de Walles a fost cel care a pus eșarfa oficială în jurul umerilor tatălui său, înainte ca însoțitorii regelui să pună Roba Dreptății în jurul suveranului. Mai mult, el a mai avut datoria de a îngenunchea în fața regelui pentru a-și aduce omagiul, înainte de-a atinge coroana și a-l săruta pe rege pe obraz.
Imagini rare cu Regele Charles dansând. Pe ce piesă s-a mișcat monarhul proaspăt încoronat - VIDEO
În urma încoronării oficiale a noului monarh, Prințul William a îngenuncheat și a spus: „Eu, William, Prinț de Wales, îți jur loialitate, iar credința și adevărul ți le voi purta, în calitate de domn al vieții și al trupului tău. Așa să-mi ajute Dumnezeu”, notează Page Six.
Motivul pentru care William a fost singurul dintre frați care a îngenunchiat în fața tatălui său a fost legat de dorința Regelui Charles de a simplifica cât mai mult ceremonia. În mod normal, acest omagiu este adus de toți ducii regali.
Regele Charles al III-lea a fost încoronat
Charles al III-lea a devenit rege al Regatului Unit şi al 14 ţări din Commonwealth, din Canada până în Australia şi până în Jamaica, în septembrie, la moartea mamei sale Elizabeth a II-a, în vârstă de 96 de ani. Ceremonia de încoronare a avut loc sâmbătă la Westminster Abbey și, așa cum s-a anunțat anterior, Regele Charles a cerut o slujbă mai restrânsă în comparație cu precedenta încoronare a reginei Elisabeta a II-a, în 1953. Cu toate acestea, ceremonia a avut invitați de seamă din întreaga lume, printre care și Principesa Margareta a României și Klaus Iohannis alături de soția sa. Întreaga ceremonie a fost transmisă live de mai multe televiziuni, însă unicul moment care a fost ferit de camerele de lua vederi a fost cel al ungerii, fiind considerat un moment sacru pentru a fi văzut de oamenii din întreaga lume.
Punctul culminant al acestei sfinţiri, pregătit fără prea mult entuziasm popular şi marcat de arestările manifestanţilor antimonarhiei, Arhiepiscopul de Canterbury i-a aşezat pe capul suveranului în vârstă de 74 de ani coroana Sfântului Eduard, din aur masiv şi împodobită cu rubine. Îmbrăcat într-o cămaşă simplă albă de in, regele a primit cu puţin timp înaintea ungerii în genunchi, ferit de ecrane brodate, în timp ce a răsunat imnul „Preotul Zadock” al lui Händel.
A reapărut în faţa celor prezenţi şi a sutelor de milioane de telespectatori pentru a îmbrăca „supertunica”, o haină de mătase brodată cu fir de aur, apoi haina imperială, în pânză de aur.
Cu stola regală pe umeri, a îmbrăcat mănuşa de încoronare din piele albă pe mâna dreaptă, ţinând câte un sceptru în fiecare mână, regele a primit apoi coroana cântărind mai mult de două kilograme, folosită la toate încoronările din 1661.
„God Save the King!” a exclamat arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, primul demnitar al religiei anglicane. Au sunat trompete şi s-au auzit salve de tun în Marea Britanie sau s-au tras din ambarcaţiunile Royal Navy pe mare.
Camilla, în vârstă de 75 de ani, a doua soţie a lui Charles, a fost binecuvântată şi încoronată.
Încoronarea sa, unică în Europa, este confirmarea religioasă a acestui lucru, iar Regatul Unit nu a mai văzut una la fel din 1953. Ceremonia a fost mai scurtă, reprezentanţi ai principalelor religii au cântat, iar ritualul vechi de o mie de ani a dat ocazia monarhiei britanice să-şi arate fastul.
Regele a părăsit Palatul Buckingham într-o trăsură cu şase cai, traversând centrul Londrei în ploaie, pe lângă mii de privitori şi câteva pancarte pe care scria „Nu şi regele meu”, de neimaginat sub domnia mamei sale.
Regele a intrat pe uşile mănăstirii îmbrăcat în mantia de stat a bunicului său George al VI-lea, urmat de patru paji, inclusiv de nepotul său George, de regină, care a îmbrăcat o haină brodată cu flori.
Prinţul William şi soţia sa Kate s-au alăturat celorlalţi membri ai familiei regale, inclusiv prinţului Harry, aşezat pe al treilea rând şi lipsit de orice rol oficial în această zi istorică, consecinţă a plecării sale în California în 2020 urmată de critici violente la adresa palatului.
Regele a fost întâmpinat aşa cum o spune tradiţia de un copil de la capela regală, notează News.ro.
Mai multe noutăți despre Casa Regală a Marii Britanii pot fi citite și pe catine.ro