Antena

Tradiții și superstiții la români de Revelion. Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani

La trecerea dintre ani toți oamenii sunt atenți de la ce pun pe ei, în ce spațiu sunt și până la felurile de mâncare sau băutură pe care le aleg pentru a le pune pe masă. Fiecare detaliu contează, iar simbolistica alegerilor datează din vremuri străvechi.

Publicat: Vineri, 29 Decembrie 2023, 12:44 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:05
Galerie de imagini
Tradiții și superstiții de urmat la trecerea dintre ani
Shutterstock

În România, de Revelion, casele oamenilor sunt deschise colindătorilor, care vin cu urări de bine pentru Noul An. Atunci se colindă cu Ursul, Plugușorul și Sorcova.

Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani

Tradiția spune ca la trecerea dintre ani oamenii să facă mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, atât pe 31 decembrie, cât și pe 1 ianuarie nu trebuie să se facă cheltuieli sau să se arunce lucruri din casă, printre care și gunoiul. În acest fel, oamenii nu-și aruncă norocul din casă.

Totodată, nu trebuie să intre în Noul An cu datorii sau să se împrumute la final de an.

Potrivit obiceiurilor populare, ușa casei trebuie să fie deschisă la miezul nopții pentru ca Vechiul An să iasă, iar cel Nou să intre în căminul fiecăruia. De asemenea, se spune că este bine ca oamenii să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu. Totodată, ei ar trebui să aibă bani în buzunar pentru a nu duce lipsa lor în anul ce vine.

Conform tradiției, este bine ca pe masa de Revelion, printre alte bucate, să se găsească și pește, pentru a trece lin prin anul ce vine - precum peștele în apă. Dar și struguri, legume cu frunze - fiind un simbol al sănătății, iar frunzele fiind asociate cu banii -, legume sub formă de boabe, precum fasolea, mazărea, lintea - fiind asociate cu belșugul -, rodia - un simbol al fertilității -, carnea de porc, piftia - considerându-se că cei care o mănâncă la trecerea dintre ani vor avea obrajii rumeni și fragezi, conform unei surse -, orezul - acesta fiind un simbol al vieții lungi și prospere, dar și al belșugului -, tortul sau prăjituri în formă rotundă - fiind un simbol al veșniciei - și șampania - care aduce împlinirea dorințelor și belșug.

Totodată, din bătrâni se știe că masa pentru Revelion trebuie să cuprindă 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună.

De asemenea, conform tradiției populare, trebuie evitată carnea de pasăre, considerându-se că acestea alungă norocul și banii.

Și, bineînțeles, este important ca la miezul nopții fiecare să-și pună o dorință, astfel încât să întâmpine Noul An cu speranță.

Tradiții și superstiții de Revelion din Europa

Potrivit unei surse, românii pot adopta și câteva tradiții și superstiții din alte țări din Europa.

De pildă, în Austria, s-a păstrat tradiția balului organizat încă din timpul Habsburgilor. Astfel că, la miezul nopții, se aud acordurile „Dunării albastre” și ale „Liliacului” de Johann Strauss. Totodată, pe masă nu trebuie să lipsească carnea de purcel; purcelul fiind un semn al norocului, tocmai de aceea se așază pe masă și decorațiuni de ciocolată în formă de purcei.

Recomandari A1

În Belgia, la Liege, în prima zi a Noului An, există obiceiul de a mânca în familie choucroute (un fel de mâncare cu varză murată și cârnați). Totodată, este nevoie ca fiecare să aibă în mână, sub farfurie sau în buzunar o monedă.

În Danemarca, se obișnuiește să se spargă farfurii în ușa vecinilor, considerându-se că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea și cel mai mult noroc în Noul An.

Francezii sărbătoresc trecerea în Noul An cu mese festive, ținute elegante și cadouri.

Grecii se delectează cu vasilopita - o pâinică în interiorul căreia se ascunde un bănuț. Pâine se taie la miezul nopții, iar cel care primește bucata cu bănuțul va avea noroc tot anul.

În Irlanda se spune că în noaptea dintre ani tinerele fete își pot visa alesul dacă își pun sub pernă vâsc.

În Italia, Capodanno se serbează într-un mod festiv cu mese îmbelșugate. În Napoli, se aruncă pe fereastă obiecte vechi, simbolizând anul ce a trecut.

Olandezii sărbătoresc Oudejaarsdag (ziua anului trecut) cu o mulțime de focuri de artificii. ”Spectacolul” începe din zori și ține până noaptea târziu.

În Portugalia există obiceiul de a mânca la miezul nopții 12 smochine, simbolizând 12 dorințe pentru Anul Noul.

În Rusia se deschis ferestrele pentru a lăsa anul să iasă și Anul Nou să intre. Totodată, la masa festivă se bea un pahar cu votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită ”apă murdară” pentru a înlătura ghinionul în Noul An.

În Scoția, cu ocazia Noului An, Hogmanay, se aprind suluri de smoală și se rostogolesc pe străzi, simbolizând arderea anului vechi și deschiderea accesului Noului An.

În Spania se mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții, fiecare simbolizând câte o lună din Noul An. Spaniolii țin cont cât de dulce a fost fiecare boabă, pentru a corela semnificația cu luna respectivă.

În Turcia, Anul Nou se serbează cu o masă plină de bucate tradiționale, iar după masă se dăruiesc cadouri.

Alte tradiții din lume la trecerea dintre ani

În Statele Unite ale Americii, oamenii își petrec noaptea dintre ani în piețele publice sau pe străzi, privesc focul de artifici, ascultă cum sună clopotele la miezul nopții și străgă cu toții „La mulți ani!”. De asemenea, o tradiție care datează de 100 de ani este aruncarea unei mingi în Time Square.

În Brazilia, Noul An se așteaptă în lenjerie intimă colorată, în nuanțe de roșu și galben. Iar în São Paulo, pe bulevardul Paulista, se aprind focuri la miezul nopții.

În Japonia, Noul An - Oshogatsu - este simbolul înnoirii. Astfel se organizează petreceri care celebrează anul care a trecut - Bonenkai. La astfel de petreceri se încurajează oamenii să uite de problemele din anul care stă să treacă, pregătindu-se pentru cel nou. De asemenea, li se dăruiesc copiilor bani - otoshidamas -, iar în prima zi a Noului An, fiecare persoană își pune pe hârtie dorințele pentru acest an.

În Mexic, conform tradiției, se scot bagaje în fața ușii pentru ca în Noul An să îi aștepte o sumedenie de călătorii. De asemenea, se agață de clanță câte o figurină în formă de oaie, care se spune că aduce prosperitate.

În Ecuador, se confecționează sperietori de ciori, iar la miezul nopții li se dau foc. Astfel va fi distrus răul acumulat în anul care tocmai a trecut, făcând loc fericirii Noulu An.

Whatsapp LinkedIn
tradiții superstiții obiceiuri revelion an nou
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei în 2024. Ce semnificație are acest obicei
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și superstiții au loc în această...
Rugăciunea puternică a Sfântului Dumitru. Se rostește pe 26 octombrie pentru protecție, vindecare și...
Focul lui Sumedru. Ce este și de ce se aprinde de aproape 2000 de ani înainte de Sfântul Dumitru
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste