Antena

Tradiții și superstiții la români de Revelion. Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani

La trecerea dintre ani toți oamenii sunt atenți de la ce pun pe ei, în ce spațiu sunt și până la felurile de mâncare sau băutură pe care le aleg pentru a le pune pe masă. Fiecare detaliu contează, iar simbolistica alegerilor datează din vremuri străvechi.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 29 Decembrie 2023, 12:44 | Actualizat: Vineri, 29 Decembrie 2023, 12:44
Galerie de imagini
Tradiții și superstiții de urmat la trecerea dintre ani
Shutterstock

În România, de Revelion, casele oamenilor sunt deschise colindătorilor, care vin cu urări de bine pentru Noul An. Atunci se colindă cu Ursul, Plugușorul și Sorcova.

Ce este bine și ce nu este bine să faci în noaptea dintre ani

Tradiția spune ca la trecerea dintre ani oamenii să facă mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, atât pe 31 decembrie, cât și pe 1 ianuarie nu trebuie să se facă cheltuieli sau să se arunce lucruri din casă, printre care și gunoiul. În acest fel, oamenii nu-și aruncă norocul din casă.

Totodată, nu trebuie să intre în Noul An cu datorii sau să se împrumute la final de an.

Potrivit obiceiurilor populare, ușa casei trebuie să fie deschisă la miezul nopții pentru ca Vechiul An să iasă, iar cel Nou să intre în căminul fiecăruia. De asemenea, se spune că este bine ca oamenii să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu. Totodată, ei ar trebui să aibă bani în buzunar pentru a nu duce lipsa lor în anul ce vine.

Conform tradiției, este bine ca pe masa de Revelion, printre alte bucate, să se găsească și pește, pentru a trece lin prin anul ce vine - precum peștele în apă. Dar și struguri, legume cu frunze - fiind un simbol al sănătății, iar frunzele fiind asociate cu banii -, legume sub formă de boabe, precum fasolea, mazărea, lintea - fiind asociate cu belșugul -, rodia - un simbol al fertilității -, carnea de porc, piftia - considerându-se că cei care o mănâncă la trecerea dintre ani vor avea obrajii rumeni și fragezi, conform unei surse -, orezul - acesta fiind un simbol al vieții lungi și prospere, dar și al belșugului -, tortul sau prăjituri în formă rotundă - fiind un simbol al veșniciei - și șampania - care aduce împlinirea dorințelor și belșug.

Totodată, din bătrâni se știe că masa pentru Revelion trebuie să cuprindă 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună.

De asemenea, conform tradiției populare, trebuie evitată carnea de pasăre, considerându-se că acestea alungă norocul și banii.

Și, bineînțeles, este important ca la miezul nopții fiecare să-și pună o dorință, astfel încât să întâmpine Noul An cu speranță.

Tradiții și superstiții de Revelion din Europa

Potrivit unei surse, românii pot adopta și câteva tradiții și superstiții din alte țări din Europa.

De pildă, în Austria, s-a păstrat tradiția balului organizat încă din timpul Habsburgilor. Astfel că, la miezul nopții, se aud acordurile „Dunării albastre” și ale „Liliacului” de Johann Strauss. Totodată, pe masă nu trebuie să lipsească carnea de purcel; purcelul fiind un semn al norocului, tocmai de aceea se așază pe masă și decorațiuni de ciocolată în formă de purcei.

Recomandari A1

În Belgia, la Liege, în prima zi a Noului An, există obiceiul de a mânca în familie choucroute (un fel de mâncare cu varză murată și cârnați). Totodată, este nevoie ca fiecare să aibă în mână, sub farfurie sau în buzunar o monedă.

În Danemarca, se obișnuiește să se spargă farfurii în ușa vecinilor, considerându-se că familia care are cele mai multe cioburi în fața ușii va avea și cel mai mult noroc în Noul An.

Francezii sărbătoresc trecerea în Noul An cu mese festive, ținute elegante și cadouri.

Grecii se delectează cu vasilopita - o pâinică în interiorul căreia se ascunde un bănuț. Pâine se taie la miezul nopții, iar cel care primește bucata cu bănuțul va avea noroc tot anul.

În Irlanda se spune că în noaptea dintre ani tinerele fete își pot visa alesul dacă își pun sub pernă vâsc.

În Italia, Capodanno se serbează într-un mod festiv cu mese îmbelșugate. În Napoli, se aruncă pe fereastă obiecte vechi, simbolizând anul ce a trecut.

Olandezii sărbătoresc Oudejaarsdag (ziua anului trecut) cu o mulțime de focuri de artificii. ”Spectacolul” începe din zori și ține până noaptea târziu.

În Portugalia există obiceiul de a mânca la miezul nopții 12 smochine, simbolizând 12 dorințe pentru Anul Noul.

În Rusia se deschis ferestrele pentru a lăsa anul să iasă și Anul Nou să intre. Totodată, la masa festivă se bea un pahar cu votcă, suc de lămâie şi apă de la robinet numită ”apă murdară” pentru a înlătura ghinionul în Noul An.

În Scoția, cu ocazia Noului An, Hogmanay, se aprind suluri de smoală și se rostogolesc pe străzi, simbolizând arderea anului vechi și deschiderea accesului Noului An.

În Spania se mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții, fiecare simbolizând câte o lună din Noul An. Spaniolii țin cont cât de dulce a fost fiecare boabă, pentru a corela semnificația cu luna respectivă.

În Turcia, Anul Nou se serbează cu o masă plină de bucate tradiționale, iar după masă se dăruiesc cadouri.

Alte tradiții din lume la trecerea dintre ani

În Statele Unite ale Americii, oamenii își petrec noaptea dintre ani în piețele publice sau pe străzi, privesc focul de artifici, ascultă cum sună clopotele la miezul nopții și străgă cu toții „La mulți ani!”. De asemenea, o tradiție care datează de 100 de ani este aruncarea unei mingi în Time Square.

În Brazilia, Noul An se așteaptă în lenjerie intimă colorată, în nuanțe de roșu și galben. Iar în São Paulo, pe bulevardul Paulista, se aprind focuri la miezul nopții.

În Japonia, Noul An - Oshogatsu - este simbolul înnoirii. Astfel se organizează petreceri care celebrează anul care a trecut - Bonenkai. La astfel de petreceri se încurajează oamenii să uite de problemele din anul care stă să treacă, pregătindu-se pentru cel nou. De asemenea, li se dăruiesc copiilor bani - otoshidamas -, iar în prima zi a Noului An, fiecare persoană își pune pe hârtie dorințele pentru acest an.

În Mexic, conform tradiției, se scot bagaje în fața ușii pentru ca în Noul An să îi aștepte o sumedenie de călătorii. De asemenea, se agață de clanță câte o figurină în formă de oaie, care se spune că aduce prosperitate.

În Ecuador, se confecționează sperietori de ciori, iar la miezul nopții li se dau foc. Astfel va fi distrus răul acumulat în anul care tocmai a trecut, făcând loc fericirii Noulu An.

Whatsapp LinkedIn
tradiții superstiții obiceiuri revelion an nou
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii viitoare
Citește și
Pentru a nu atrage ghinionul în propria casă, nu împrumuta niciodată aceste lucruri
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Dumincă este ultima zi în care mai...
Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români și ce înseamnă...
Ce tradiții și obiceiuri nu se mai poartă la nunți în anul 2024. Subiectul a devenit foarte...
Video recomandate
Video
Citește și
Băutura sănătoasă pe care nutriționiștii recomandă să o limitezi. La ce anume să fii atentă data viitoare Catine.ro
Jessica May s-a pregătit intens pentru a interpreta rolul de protagonistă în Maria și Mustafa. Despre ce este vorba Happy Channel
„Decizia a fost deja luată”, spun oficiali militari și experți europeni din domeniul apărării despre planul... Libertatea.ro
Revolte sociale. Românii ies în stradă la proteste, în fața Guvernului: „Ne... Ziare.com
Singurul fiu al lui Nicolae Ceaușescu care mai e în viaţă, interviu rar! Discurs uimitor AntenaSport
Anunțul făcut de Laura Cosoi cu puțin timp înainte de a deveni mamă pentru a patra oară: „În mintea mea a... Elle
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea... Spynews.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!” BZI
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole HelloTaste.ro
Meteorologii au anunțat când vine vara în România și când scăpăm de ploi | Prognoza meteo 13 mai - 10 iunie 2024 Antena3.ro
Primul implant Neuralink a întâmpinat o problemă. Ce a recunoscut compania useit
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deficitul comercial a ajuns la 6,7 miliarde de euro în primele trei luni din 2024 Wall-Street
Ana Baniciu, mesaj emoționant la doi ani de la decesul mamei sale: Nu a încetat să mă binecuvânteze... Kudika
Ce să nu speli niciodată la maşină. Obiectele pe care le distrugi fără să îţi dai seama Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Ce facem cu mâncarea după sărbători? Soluția recomandată de specialiști pentru a evita risipa alimentară Observator
Blefarita: cauze, simptome și tratament MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din imaginile cu ea dezbrăcată! ProSport
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil! Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic DeParinti
50 Cent și-a dat în judecată fosta iubită pentru defăimare, după ce aceasta l-a acuzat public de abuz și... ZUTV
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața UseIT
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Hello Taste
Ultimele știri
Cât câștigă un român care adună sticle pentru recilcare: „Mă trezesc la 5 dimineața și plec prin oraș să le caut”
Cum au reacționat jurații când au gustat din preparatul fără sare al echipei roz. Ce a dezvăluit chef Richard Abou Zaki
Trei zodii vor suferi o decepție în dragoste. Însă totul se va schimba odată cu 25 mai
Ilona și Ristei, provocare de zile mari pe scena Te cunosc de undeva! „Mi-a dat fatala! Nu mă așteptam să mai vină o dată asta”
Ce mesaj a publicat Iulia Albu după ce fostul ei soț a anunțat că suferă de cancer. „Dragostea, puterea de a lupta...”
Mireasa sezonul 7. Andrei, replică pentru Hatice, după ce aceasta a vorbit despre despărțirea de Simona
Mihai Albu suferă de cancer! Designerul a trecut deja printr-o intervenție chirurgicală
Ce au putut să pună în farfurie concurenții lui Orlando Zaharia în battle-ul doi din sezonul 13 Chefi la cuțite. Cine a degustat
Emi și Cuza, felicitați de artistul original pentru interpretarea piesei „Putin Putout”. Ce le-a transmis Klemen Slakonja
Chef Richard Abou Zaki și echipa roz au impresionat coșarii cu un preparat spectaculos. Ce au gătit concurenții: „Era gustos!”
Mai multe