- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Andrei este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, fiind o sărbătoare legală în România. Sfântul Andrei marchează debutul sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie și se vor încheia pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul.
Potrivit tradiției, de Sfântul Andrei, fiecare membru al familiei trebuie să pună la încolțit câte un ghiveci de grâu pentru a afla dacă anul viitor va aduce belșug și sănătatate. Însă, pentru ca grâul să crească mare și frumos, există câteva trucuri.
Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Grâul de Sfântul Andrei se pune la încolțit în noaptea de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii. Potrivit tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.
Așadar, în ajun de Sfântul Andrei, se iau câteva boabe de grâu și se pun într-un ghiveci sau într-un castron mai adânc, după care se acoperă cu pământ, se udă și se pune pe pervazul unei ferestre, pentru a beneficia din plin de lumină, dar și de căldură.
Dacă până de Revelion grâul plantat de Sfântul Andrei este verde și înalt înseamnă că noul an urmează să fie unul prosper și plin de belșug pentru familia respectivă.
De asemenea, se crede că așa cum va fi vremea în ziua de Sfântul Andrei, așa va fi toată iarna. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei Luna va fi Plină și cerul senin, iarna va fi mai călduroasă, iar dacă de Sfântul Andrei cerul e întunecat, atunci va fi o iarnă grea, potrivit traditii-superstitii.ro.
Citește și: Unde se află moaștele Sfântului Andrei, Ocrotitorul României. Unde se pot ruga creștinii pentru sănătate
Ce alte tradiții și superstiții se țin de Sfântul Andrei
De Sfântul Andrei s-a păstrat obiceiul ca femeile să întoarcă cu gura în jos cănile și oalele pentru ca strigoii să nu aibă unde să se adăpostească. Pentru ca aceștia să nu intre în casă, se aruncă bucăți de pâine în curte și se pune la intrare, dar și la ferestre usturoi.
De asemenea, ungeți tocurile ușilor și ferestrelor tot cu usturoi. Aveți grijă să lăsați mereu o lumină aprinsă. Pentru a proteja animalele de farmece, puneți un fir de busuioc în apa acestora.
Noaptea Sfântului Andrei este momentul în care fetele necăsătorite își pot vedea ursitul. Tot ce trebuie să facă este să așeze busuioc sub pernă și se spune că fata îl va visa pe cel care îi este sortit. De asemenea, fetele care vor să își vadă viitorul soț pregătesc „aluatul Indrei”, care se prepară din apă, făină și sare în cantități egale, care sunt măsurate într-o coajă de nucă. Se spune că cine mănâncă din acest amestec își vor visa ursitul, potrivit romaniatv.net.
În România, ziua de Sfântul Andrei este considerată sărbătoare legale, iar patronii sunt obligați prin lege să dea liber angajaților. Cei care sunt nevoiți, totuși, să muncească, vor primi o zi liberă în cursul săptămânii sau vor fi plătiți dublu, mai transmite sursa citată mai sus.