Antena Căutare

Focul lui Sumedru. Ce este și de ce se aprinde de aproape 2000 de ani înainte de Sfântul Dumitru

De ce aprind românii Focul lui Sumedru. Iată ce tradiții și obiceiuri străvechi au loc în noaptea dinaintea Sfântului Dumitru!

Galerie
Ce este Focul lui Sumedru. | profimediaimages.ro

Focul lui Sumedru este o tradiție veche pe care o mare partre dintre români o respectă cu regularitate și care se desfășoară diferit în funcție de fiecare regiune a țării.

Potrivit informațiilor din popor, tradiția are atât rădăcini creștine, cât și păgâne și are legătură cu încheierea sezonului agricol și cu ritualurile de trecere între anotimpuri.

Citește și: Cele mai puternice rugăciuni către Sfântul Dimitrie cel Nou. Rostește-le pe 27 octombrie pentru a scăpa de necazuri și de boli

Iată ce semnfică Focul lui Sumedru și ce alte practici sunt asociate cu această sărbătoare!

Articolul continuă după reclamă

Ce este Focul lui Sumedru și de ce se aprinde de aproape 2000 de ani înainte de Sfântul Dumitru

Focul lui Sumedru simbolizează sfârșitul toamnei și începutul iernii și marchează tranziția dintre cele două anotimpuri. Ritualurile din popor reamintesc încheierea muncii agricole și pun accentul pe o pregătire temeinică pentru sezonul de iarnă.

Activitatea principală a tradiției constă în aprinderea unui foc mare într-un spațiu larg, precum un colț de stradă sau un deal, iar cei care participă fac parte din toate categoriile de vârstă.

Întreaga comunitate se strânge în jurul focului pentru purificare și protecție divină, iar copiii și tinerii sunt îndemnați să sară peste flăcări pentru a trece mai ușor prin viață peste greutăți și pentru a avea parte de sănătate și noroc în anul care urmează.

În anumite zone ale țării oamenii aruncă obiecte vechi din gospodărie pentru a scăpă de energiile negative, dar și pentru a-și purifica casele și locuințele, iar în altele se împart fructe, nuci și alte alimente pentru a atrage belșugul și generozitatea.

Un alt obicei este de a se împărți covrigi și mere sau de a se organiza pomeni pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Citește și: Ce nu ai voie să faci la pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou. Ce trebuie să știe credincioșii care vin să se roage

Focul lui Sumedru are o latură spirituală care contează foarte mult pentru creștini, mai ales că acesta este strâns legat de credința în protecția divină a Sfântului Dumitru. Prin aprinderea flăcării, comunitatea speră să îndepărteze spiritele rele, să purifice casele și terenurile de energiile negative acumulate pe tot parcursul anului.

Aprinderea focului este interpretată și ca o formă de invocare a protecției divine pentru locuințe și animale, mai ales în mediul rural, acolo unde iernile sunt mai aspre de cele mai multe ori.

Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul păstorilor și agricultorilor, iar prin ritualul destinat acestuia oamenii speră să îi primească ajutorul și protecția în anotimpul rece.

Se spune că focul aprins în noapte de dinaintea Sfântului Dumitru poate asigura belșugul recoltelor, dar și sănătatea animalellor, acesta funcționând ca o „rugăciune” prin gesturi care are influență favorabilă asupra ciclului naturii.

Citește și: Sfântul Dimitrie cel Nou 2024. Când are loc procesiunea „Calea Sfinților” și care este programul complet

În anumite regiuni ale țării, Focul lui Sumedru este strâns legat și de invocarea ploii și fertilității pământului, iar cenușa care rămâne la finalul ritualului se împrăștie pe câmp sau în grădini pentru o recoltă mai bogată în anul următor.

Cele mai puternice rugăciuni către Sfântul Dimitrie cel Nou. Rostește-le pe 27 octombrie pentru a scăpa de necazuri și d... Rugăciunea puternică a Sfântului Dumitru. Se rostește pe 26 octombrie pentru protecție, vindecare și ajutor divin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x