- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Dumitru este o sărbătoare cu cruce roșie în calendar, iar rugăciunile făcătoare de minuni au un rol extrem de important în astfel de zile.
Izvorâtorul de Mir este cel care poate alunga toate relele și care potate îndeplini toate dorințele atunci când cei care se roagă lui pun suflet și credință în cuvintele rostite.
Citește și: Focul lui Sumedru. Ce este și de ce se aprinde de aproape 2000 de ani înainte de Sfântul Dumitru
Iată de ce este atât de importantă această sărbătoare și ce rugăciune îi poți adresa Sfântului Dimitrie!
Cine a fost Sfântul Dumitru
Sfântul Dimitrie a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian și a fost fiul prefectului din Tesalonic. După ce tatăl acestuia a murit, Izvorâtorul de Mir a fost numit drept guvernator al Tesalonicului.
Acesta nu a ascuns niciodată faptul că era creștin, iar acest lucru a dus la întemnițarea lui și la supunerea unor chinuri groaznice.
Potrivit unei tradiții creștine, acesta este cunoscut drept protector al orașelor și comunităților, aducând ocrotire și binecuvântare credincioșilor.
În tradiția populară românească, Sfântul Dumitru este asociat cu venirea iernii, sărbătoarea fiind reprezentată de sfârșitul toamnei și de momentul în care ciobanii coboară oile de la munte.
În București, sărbătoarea este dublată și de cinstirea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul capitalei țării noastre, iar cu această ocazie mii de pelerini vin la Catedrala Patriarhală pentru a se ruga și a atinge moaștele în pelerinajul care a devenit o tradiție.
Iată rugăciunea puternică pe care am pregătit-o pentru tine pentru a o rosti pe 26 octombrie 2024!
Rugăciunea puternică a Sfântului Dumitru!
„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.
Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei. Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.
Da-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin.”