Ingrediente:
1,5 kg aripioare pui
300 gr făină
10 ouă
500 gr pesmet
200 gr susan alb
200 gr susan negru
100 gr pudră de usturoi
ulei pt prăjit
1 kg varză albă
500 gr varză roșie
500 gr morcov
500 gr măr verde
200 gr valeriană
250 gr ceapă roșie (mică)
400 gr sfeclă roșie murată
300 ml sweet chili
1 lămâie
100 gr muștar
sare de mare maldon/sare grunjoasă Himalaya
piper boabe
piper colorat
sare fină
Mod de preparare:
Ceapa roșie se curăță, se spală sub jet de apă rece și se desfac foile care se adaugă în zeamă de sfeclă roșie pentru accentuarea culorii, lucru necesar pentru aspectul final.
Aripioarele se spală sub jet de apă rece, se folosesc doar ciocănelele de la aripioare. Se taie pielița de la partea superioară și se răsucește cu grijă până se îndepărtează după os, formându-se astfel o bilă, se îndepărtează partea superioară noduroasă.
Se pregătesc patru boluri, unul cu făină, unul în care se amestecă bine cu telul oualele sarea, piperul zdrobit și un praf de usturoi, altul cu pesmet și în ultimul susanul amestecat, alb și negru. Aripioarele se tăvălesc prin făină, cu grijă să nu se atingă și partea osoasă, după aceea se dau prin ou, apoi sunt trecute prin pesmet, se modelează dându-le formă de sferă și pentru ca susanul să se fixeze se mai dau o dată prin ou și apoi se tăvălesc în susan. Odată formate, aripioarele se lasă puțin până ce se încinge uleiul în friteuză sau ceaun.
Aripioarele se prăjesc în uleiul încins.
Pentru salată, se pregătește maioneza cu usturoi. Cele două gălbenușuri se pun într-un vas adânc peste care se presară puțină sare și linguriță de muștar și treptat, treptat se adaugă uleiul care se încorporează cu ajutorul mixer-ului la o viteză medie spre mare.
Se curăță morcovul, se spală sub jet de apă rece și se rade, varza albă și roșie se toacă mărunt, mărul curățat se dă și el pe răzătoare.
Maioneza se adaugă peste varză, măr și morcov, se asezonează cu sare și piper și se montează pe farfurie. Pentru gust și un aspect plăcut se mai adaugă câteva rondele de sfeclă roșie și frunzele de valeriană.
Aripioarele se scot din baia de ulei se lasă la scurs pe prosop de hârtie, apoi se mai întroduc la cuptor pentru a fi bine gătite timp de 10 min.
După ce s-au rumenit aripioarele se scot și se adaugă pe farfurie lângă salată. Pe farfurii se adaugă foile de ceapă umplute cu maioneză, sosul sweet chili, piper și sare grunjoasă.
Poftă bună!