Vlad Maria, o maramureșeancă din Săliștea de Sus, a venit la emisiunea „Chefi la cuțite” pentru a prepara o rețetă tradițională din zona Maramureșului, dar și pentru a face cunoscute obiceiurile din respectiva zonă.
Ce ne trebuie pentru rețeta de ciorbă de leurdă cu slănină afumată, tradițională din Maramureș:
- 500 gr leurdă
- 200 gr slănină afumată
- 1-2 căței de usturoi
- sare și piper
- 3 l de apă
- 250 gr smântână sau iaurt gras
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri de făină
-
Pentru servit:
- cârnăciori afumați
- mămăliguță
Cum se prepară rețeta de ciorbă de leurdă cu slănină afumată, tradițională din Maramureș?
Mai întâi se taie slănina în bucăți mici și se pune la topit într-un ceaun, sau tigaie. Se lasă până se transformă în jumărele.
Se adaugă 1-2 căței de usturoi pentru a aromatiza grăsimea, apoi se adaugă apă fierbinte și leurda tocată în fâșii, nu înainte de a o opări ca la orice rețetă de ciorbă de verdețuri.
Se lasă leurda să fiarbă până își lasă savoarea în supă și își schimbă culoarea
În puțină grăsime topită se desface făina și se diluează cu supă fierbinte, apoi se amestecă cu ciorba de pe foc, pentru îngroșare.
Citește și: Rețeta de ciorbă ardelenească de varză murată cu afumătură
Într-un bol, se amestecă gălbenușurile de ouă cu smântâna sau iaurt gras și se diluează cu supă fierbinte până ajunge amestecul la temperatura supei. Se aduagă în ciorba de leurdă pentru a-i drege gustul.
În timpul servirii se mai adaugă puțină leurdă verde tocată, pentru un plus de prospețime.
Delicioasa ciorbă de leurdă cu slănină afumată se servește cu cârnăciori afumați și mămăliguță.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!
Tacos roșu cu creveți și salată... Ciulama de pui cu ciuperci și mămăliguță ca la mama acasă...