Antena Căutare

Cum faci sirop de muguri de brad. Rețeta de la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Iată cum prepari un sirop de muguri de brad, după o rețetă tradițională de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, din Bucovina. Siropul de brad are o aromă specială și nenumărate efecte terapeutice,iar rețeta face parte din seria leacurilor mănăstirești

Iată cum prepari un sirop de muguri de brad, după o rețetă tradițională de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, din Bucovina. Siropul de brad are o aromă specială și nenumărate efecte terapeutice,iar rețeta face parte din seria leacurilor mănăstirești

Mugurii de brad cresc în vârful cetinilor, fiind ușor de recunoscut după culoarea de verde crud. Sunt fragezi, iar dacă îi zdrobești între dinți au un gust acrișor și răspândesc o aromă minunată. Aceștia sunt folosiți deseori în scop terapeutic. Din ei se prepară sirop de muguri de brad. Iată o rețetă de sirop de muguri de brad de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Rețetă de sirop de muguri de brad

Sirop de muguri de brad – Mod de preparare

Articolul continuă după reclamă

Mai întâi, trebuie să cântărești mugurii de brad pentru că rețeta este pentru un kilogram de muguri. Apoi trebuie să îi speli foarte bine în apă rece pentru îndepărta praful și impuritățile. La 1 kg de muguri de brad, adăugăm 2,5 litri de apă rece. Pui totul la fiert într-un vas emailat. Când apa începe să clocotească, vasul se acoperă cu un capac și se mai lasă să fiarbă încă 20-25 minute.

După ce se lasă puțin la răcit, apoi se strecoară printr-o sită deasă și se presează bine pentru a stoarce lichidul din mugurii fierți. Stoarcerea lor se poate face și printr-un tifon dublu. Lichidul pe care îl obții trebuie să îl lași la decantat între 2 – 4 ore. Apoi acesta trebuie strecurat cu grijă pentru a nu curge și depunerile de pe fundul vasului.

După ce lichidul se decantează trebuie amestecat cu zahăr în proporție de 1 la 1, adică la 1 litru de lichid punem 1 kg de zahăr. Zahărul se adaugă treptat ca să se încorporeze și să se topească bine. Se pune din nou siropul la fiert și se fierbe până când scade și începe să aibă consistența specifică unui sirop, adică nici prea lichid, dar nici prea dens. Dacă siropul e fiert prea mult, poate deveni prea gros și închis la culoare.

Când procesul de fierbere a luat sfârșit, siropul se toarnă în sticle de culoare închisă. Nu trebuie să umpli recipientul până sus pentru că trebuie să adaugi și alcool de două degete. Acesta va ajuta la păstrarea siropului. Poți folosi vodcă sau rom. După ce se toarnă alcoolul, trebuie să sigilezi bine sticlele pe care le lași până a doua zi când le vei depozita la loc răcoros. Astfel, acest sirop din muguri de brad se poate păstra chiar și doi ani.

Sirop de muguri de brad – Mod de păstrare

Siropul de muguri de brad trebuie păstrat la întuneric, în locuri reci, în frigider sau în pivniţă. Este bine de ştiut că siropul nu se bea ca orice suc, ci în doze de 2-3 linguriţe, amestecat cu apă plată sau minerală. Este indicat să fie consumat înainte de masă.

Sirop de muguri de brad – Utilizare

Siropul de muguri de brad obţinut după această reţetă poate fi folosit şi ca tratament naturist în bronşite cronice, tuse, astm bronşic, faringită, gripă sau guturai. De asemenea, siropul de muguri de brad stimulează pofta de mâncare a copiilor şi digestia şi ajută la eliminarea oboselii. Întăreşte sistemul imunitar şi reduce pofta de dulciuri a copiilor.

Citește și:

Cum se prepară coliva, după rețeta măicuțelor de la mănăstire

Rețetă cozonac tradițional. Cozonac făcut ca la mănăstire. Rețeta măicuțelorSursă foto: doxologia.ro

Sursă de documentare: sihastriaputnei.ro

Rețeta Chicken tikka masala – Preparat indian... Dulceață de nuci verzi. Rețeta tradițională a Ginei Pistol învățată de la mama sa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x