- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rețetă cozonac tradițional. Dacă tot se apropie sărbătorile și masa de Crăciun trebuie pregătită cu atenție, ne-am gândit să îți propunem o rețetă de cozonac tradițional pe care îl fac măicuțele la mănăstire. Complitează masa de sărbători cu un cozonac pufos moldovenesc.
Ingrediente pentru Rețetă cozonac tradițional. Cozonac cu cacao și nucă:
– 2 kg făină
– 9 ouă
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahăr
– esență de vanilie și portocale
– 5 g sare
– coajă de la o lămîie
– 100 g ulei
– umplutură de cacao și nuca
Mod de preparare pentru Rețetă cozonac tradițional. Cozonac cu cacao și nucă
Etapa 1: Se prepară maiaua din circa 3 linguri făînă care se pun într-un castron și se opăresc cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte și se bate până devine o pastă moale că o alifie.
Citește și: Rețetă de Cozonac cu stafide şi rahat şi Rețetă de cozonac dietetic
Etapa 2: Peste acest amestec se sfarmă drojdia și se pune la crescut la loc cald ferit de curenți de aer rece.
Etapa 3: Între timp, se bat ouăle întregi cu restul de lapte și se adaugă esențele. Când maiaua a crescut, se adaugă peste făînă, se toarnă compoziția de ouă cu lapte, iar apoi untul topit, coajă de lămâie și portocală.
Etapa 4: Acest amestec se frământă bine 35-45 de minute neîntrerupt; La frămîntat se ung mâinile cu ulei și se continuă framintarea pînă când coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare ci mai mult moale. Dacă e virtos, se mai adaugă ulei și se continuă framantatul.
Citește și: Rețetă de Cozonac cu aluat opărit. Cozonac pufos cu umplutură mixtă
Etapa 5: Aluat se acoperă cu un șervet curat și gros, se pune la căldură și se lasă să crească . Cînd coca a crescut bine, se iau pe rînd bucăți, se întind puțîn, se presară umplutură și apoi se rulează, după care se pune in tavi de cozonac lungi și înalte, pregătite cu hîrtie înalta unsă cu unt.
Etapa 6: Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu ulei că o maioneză și se presară cu zahăr pentru aspect. Coptul nu trebuie să dureze mai mult de 60 de minute.