Sunt atât de dificil de creat, încât de 300 de ani încoace doar femeile dintr-o singură familie din Sardinia le mai prepară. Nimeni nu-şi aduce aminte de ce sau cum au început acestea să le prepare.
Paola Abraini (62 de ani) se trezeşte în fiecare zi la 7 dimineaţa pentru a începe să lucreze la "su filindeu” ("firele lui Dumnezeu") – cele mai rare paste din lume: 256 de „fire” perfecte, din griş de grâu, apă şi sare. Sunt fierte în supă de oaie şi servite cu pecorino rasă.
În afară de ea, acum au mai rămas doar două femei în toată lumea care le ştiu secretul: nepoata şi cumnata ei. Pastele sunt întinse în diagonală pe un cadru circular, în trei straturi complicate, iar tehnica stă în vârful degetelor. Chiar și așa. nimeni nu le poate pregăti ca ele.
Până și celebrul chef britanic, Jamie Oliver, le-a făcut o vizită pentru a le ruga sa-i dezvluie secretul pastelor. După două ore, Oliver a declarat: „Fac paste de 20 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva”.
Pentru că sunt atât de greu de făcut, iar pregătirea lor necesită foarte mult timp, pastele au fost servite în ultimii 200 de ani doar pelerinilor credincioşi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km din Nuoro până în satul Lula, pentru sărbătoarea bianulă a lui San Francesco.
Merită să îţi notezi reţeta asta. Tarta cu dovlecei şi brânză, prânzul ideal pentru cei dragi... Sanda Marin, doamna bucătăriei românești, îți arată cum se face cea mai bună OMLETĂ! Ingredientul care face diferenţa...