- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Prăjitura cu mălai, cunoscută sub diferite denumiri, de la „prăjitură bătrânească”, „pita cu mălai”, „alivancă” sau simplu, cum îi spunea şi bunica „mălai cu lapte”, are un gust aparte.
În trecut, nu lipsea de pe mesele de Crăciun sau Paşte. Prepararea sa dura cel mult o oră şi jumătate cu tot cu copt şi „cerea” ingrediente existente în orice gospodărie ţărănească: făină de grâu, de mălai, lapte şi ouă.
Pentru varianta sărată, denumită Aliavanca aveţi nevoie de făină de mălai, făină de grâu, trei ouă, puţin zahăr şi puţină sare, toate după ochi. Ingredientele se amestecau şi se puneau într-o tavă unsă cu ulei. Tava ajungea neapărat într-un cuptor tradiţional, unde se odihneşte măcar jumătate de oră.
Ce este inedit la această variantă este faptul că se „asezonaează” cu…slănină. „Înainte se punea în interiorul pitei câteva bucăţele de slănină şi o mâncam cu lapte cald. Bunica o făcea foarte des”, spune Alex Morar, un tânăr de 16 ani din Piatra, localitate unde încă se mai prepară această gustare, potrivit adevarul.ro.
Varianta dulce a prăjiturii cu mălai. Aveţi nevoie de: o cană de ulei, una de făină de mălai, una de zahăr, bicarbonate de sodiu sau praf de copt, o cană de lapte şi patru ouă. Ingredientele se amestecă şi se pun într-o tavă, care mai apoi se lasă în cuptor în jur de 40-45 de minute la foc domol, fiind verificată din când în când. Este gata atunci când prinde culoarea aurie deasupra.
Cea mai simplă reţetă de merdenele! Cu doar câteva ingrediente, faci un preparat delicios! Iată toţi paşii!... Cum să prepari un super desert în doar două minute, cu foarte puţine ingrediente! VIDEO cu toţi paşii...