Murăturile în saramură - preparate după o reţetă a gospodinelor săsoaice din satul Viscri - sunt teribil de gustoase.
Dintre acestea, se distinge secretul castraveţilor muraţi în saramură în detrimentul celor conservați în oțet. Chiar dacă folosesc câteodată şi oţetul, acesta este preparat în casă, din mere din grădina proprie.
Rețeta care a făcut ravagii printre străinii care au fost la Viscri
Se aleg castraveţi de mărime potrivită, se spală cu apă rece apoi se pun într-un vas cu apă rece peste care se presară aproximativ o mână de sare, şi se lasă 24 de ore. Se aruncă apoi zeama lăsată şi se aşează în borcan pentru iarnă. Din grădină aduc câteva frunze de vişin, frunze de ţelină, un morcov sau mai mulţi, după câte borcane avem cu castraveţi, un strugure- doi necopţi, hrean proaspăt, usturoi, cimbru, mărar, un măr, pătrunjel rădăcină, foi de dafin şi piper. Toate se pun în borcan printre castraveţi, iar deasupra crenguţe de cimbru şi mărar.
Se încălzeşte apoi apa, care nu se fierbe, doar se încălzeşte, iar la un litru de apă pun două linguri de sare şi o lingură de zahăr. Torn compoziţia în borcane care se lasă descoperite, fără capac sau celofan, 10 zile, timp în care, în fiecare zi se aruncă spuma care se face deasupra castraveţilor, în urma fermentaţiei. După 10 zile, când compoziţia se limpezeşte, borcanele se leagă la gură şi se păstrează fără probleme chiar şi doi ani”, a precizat, pentru Agerpres, Caroline Fernolend.
În cazul în care se pune oţet în loc de apă, în compoziţie se pun două linguri de zahăr şi una de sare, foi de dafin şi piper, iar deasupra borcanului fire de hrean, fără alte condimente. Reţetele sunt valabile şi în cazul în care punem gogonele la murat, în loc de castraveţi.