Rețetă de salată rusească cu pește marinat sau Salată Shuba

Una dintre cele mai apreciate salate la masa de Revelion este salată rusească cu pește marinat denumită ”Shuba”.

Salată rusească cu pește marinat și legume multicolore

Neatza cu Răzvan și Dani

Rețeta de salată rusească cu pește marinat, se mai găsește și sub denumirea de Salată Shuba sau Salată Șuba și se traduce prin ”hering sub o haină de blană”. Este o salată asamblată sub formă de straturi, așezate pe culori, la bază fiind heringul murat.

Restul de straturi sunt compuse din legume fierte, ouă fierte, ceapă tocată și maioneză.

Salata Șuba se servește, îndeosebi, la mesele festive de la trecerea dintre ani, urmând o tradiție veche care spune că primul ingredient pe care trebuie să-l mănânci în noul an este peștele și tot anul vei trece printre probleme ca peștele printre valurile de apă.

Ingrediente pentru Rețetă de salată rusească cu pește marinat sau Salată Shuba:

  • hering marinat
  • ceapă albă sau roșie
  • cartofi fierți
  • morcovi fierți
  • sfeclă roșie, fiartă
  • ouă fierte
  • maioneză
  • sare și piper
  • verdeață

Mod de preparare pentru Rețetă de salată rusească cu pește marinat sau Salată Shuba

Cantitățile ingredientelor de la această salată ar trebui să fie proporționale, pentru a avea straturi uniforme, dar fiecare le poate ajusta în funcție de gust.

Important pentru această salată, ca și la salata de boeuf, este fierberea legumelor separat, pentr a nu li se întrepătrunde gusturile. Nuanțele gusturilor ingredientelor folosite ar trebui să se distingă separat.

Așadar, fierbem cartofii în coajă, după ce au fost bine spălați, apoi îi scurgem, îi trecem prin jet de apă rece și îi tocăm în cuburi aproximativ egale.

Fierbem morcovii curățați, în apă cu puțină sare și de asemeni îi tocăm în cuburi aproximativ egale.

La fel procedăm și cu sfecla roșie, iar ouăle le fierbem tari, le curățăm și le feliem fie întregi, fie separat albușul și separat gălbenușul.

Ceapa o curățăm, o tocăm solzișori și o amestecăm cu heringul marinat, scurs în prealabil.

Citește și: Rețetă de salată aperitiv din cartofi cu sfeclă roșie și cașcaval

Cum asamblăm salata rusească Shuba?

Salata rusească cu pește marinat se poate asambla pe un platou festiv, rotund, mare, din care să se poată tăia felii rotunde, sau se poate asambla direct porționată, folosind inele metalice speciale pentru asamblarea piureurilor, a orezului, sa a altor preparate.

Primul strat al salatei Shuba va fi cel din cartofi, pentru că aceștia se pot presa și așeza frumos la baza platoului. Cartofii se ung cu un strat subțire de maioneză, apoi urmează stratul din pește cu ceapă. ceapa este bine să fie amestecată cu peștele marinat, pentru a se pătrunde ușor de la marinada ce se mai scurge din pește, dar nu este greșit nici dacă se așază deasupra peștelui. Din nou va urma un strat subțire de maioneză, apoi morcovii, ouăle fierte și la final sfecla roșie, dar toate straturile unse cu maioneză. Deasupra se decorează cu vredeață, sau câteva flori comestibile, pentru un plus de prospețime și de culoare.

Citește și: Rețetă de salată "Trio de pește afumat", gătită de Vlăduț la Neatza cu Răzvan şi Dani

O altă variantă este aceea de a amesteca maioneza cu fiecare dintre ingredientele menționate și apoi așezate în straturile succesive.

Oricum am asambla-o, este plină de gust și culoare această salată rusească cu pește marinat sau Salată Shuba și va fi atracția oricărei mese festive.

Ultimele știri