Rețeta Panzanella. Cea mai simplă salată de vară

E vară, e cald și este sezonul roșiilor bine coapte, dar parcă ne-am săturat de clasica salată de roșii cu castraveți, așa că vom încerca rețeta italiană Panzanella, cea mai simplă salată de vară pe bază de crutoane aromate și roșii bine coapte.

Panzanella

Rețeta de salată Panzanella, tradițională din bucătăria toscană, a fost preparată cu scopul de a refolosi pâinea învechită care era înmuiată în apă cu oțet de vin, apoi amestecată cu ierburi și legume.

Rețeta toscană, străveche, de panzanella conținea doar pâine, castraveți, ceapă, ulei, oțet, sare și busuioc. Painea veche, tăiată în cuburi, era rehidratată într-un amestec de apă cu oțet de vin, apoi presărată cu ierburi uscate și amestecată în salată. Roșiile au fost introduse în panzanella abia dupa anii 1600 – 1700, când acestea au fost aduse din America. În prezent roșiile sunt de fapt ingredientul de bază în salata panzanella, cu toate că în anumite regiuni castravetele este de bază. Rețetele de panzanella au evoluat de-a lungul timpului, singurul element semnificativ din vechea rețetă tradițională a rămas pâinea veche.

Citește și: Rețeta de Salată grecească. Secretele rețetei care te va face să visezi la Grecia

Se spune că în anul 1865, Regelui Vittorio Emanuelle i-a fost oferită o panzanella nobilă, cu busuioc, pâine și roșii, culorile ingredientelor reprezentând culorile drapelului italian.

Rețeta Panzanella. Cea mai simplă salată de vară - Ingrediente:


  • 1/2 pâine ciabatta, mai veche
  • 500 g roșii cherry, multicolore
  • sare și piper
  • 1 ceapă roșie
  • 50 ml oțet + 200 ml apă
  • ulei de măsline extra virgin
  • verdețuri uscate
  • frunze de busuioc proaspăt

Rețeta Panzanella. Cea mai simplă salată de vară - Preparare

Se taie pâinea în cuburi și se stropesc cuburile cu apă amestecată cu oțet. Nu le vom îmbiba în lichid, doar le stropim, pentru că se vor mai hidrata și de la roșiile zemoase. Dacă avem ierburi uscate, de preferință oregano, le presărăm peste cuburile de pâine.

Tăiem roșiile în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărimea acestora.

Curățăm ceapa și o tăiem julien. Este preferată ceapa roșie, pentru gust, dar și culoare, dar se poate pune și ceapă galbenă/albă.

Citește și
cosmin-eliza-natanticu-fac-păpușă
Asia Express, 25 octombrie 2021. Cosmin și Eliza Natanticu au dat de un șofer care vorbea română. Cine se afla în mașina
Asia Express, 25 octombrie 2021. Cosmin și Eliza Natanticu au dat de un șofer care vorbea română. Cine se afla în mașina
mihai-petre-elwira
Asia Express, 25 octombrie 2021. Șoferul care a vrut să-i dea jos din mașină pe Mihai și Elwira Petre. Ce au făcut concurenții
Asia Express, 25 octombrie 2021. Șoferul care a vrut să-i dea jos din mașină pe Mihai și Elwira Petre. Ce au făcut concurenții
zarug-lorelei-cuza-emi-asia-mai-tarziu
Asia mai târziu, episodul 20. Ce au spus Lorelei și Zarug despre eliminarea din Asia Express. Cum a fost ultima etapă pentru ei
Asia mai târziu, episodul 20. Ce au spus Lorelei și Zarug despre eliminarea din Asia Express. Cum a fost ultima etapă pentru ei
Mai multe articole

Citește și: Ce mai pregătim vara, rapid, gustos și hrănitor. Salată de varză cu morcovi și ton

Amestecăm roșiile cu ceapa și câteva frunze de busuios, presărăm sare și piper și adăugăm puțin ulei de măzline, extravirgin.

La final adăugăm crutoanele de pâine, le amestecăm bine printre ingrediente și lăsăm salata la rece 10-15 minute, pentru a se întrepătrunde aromele, dar și pentru că este mai bună rece, pe timp de vară caniculară.

V-am prezentat cea mai simplă variantă de salată panzanella, însă se pot adăuga mult mai multe ingrediente cum ar fi: castraveți, măsline, ardei, salată verde, capere, chiar și diverse sortimente de pește, important este să menținem elementele de bază: pâinea uscată și roșiile.

Spor și poftă bună să aveți!

Ultimele știri