- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Checul este, probabil, cel mai frecvent desert la care te duce gândul când ai poftă de ceva bun ca la mama sau bunica, însă acest chec cu lămâie este special, prin culoare și aroma, deosebite!
De mare efect va fi și acest Chec din albușuri cu mac și lămâie, dar și acest Chec cu banane și nuci va avea un mare succes!
Ingrediente pentru chec cu lămâie
- Pentru o tavă de chec clasică:
- 4 ouă medii
- 150 g zahăr
- 100 ml ulei
- coaja și zeama de la 2 lămâi bio
- 1 praf de sare
- 200 g făină
Mod de preparare chec cu lămâie
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărm sare peste ambele.
Frecăm bine gălbenușurile cu sare, apoi cu jumătate din zahăr și coaja de lămâie rasă fin, până devin spumoase.
Adăugăm uleiul și omogenizăm compoziția.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul măcinat, alternând cu zeama de lămâie.
Vom obține o bezea fermă care va rămâne pe pereții bolului, atunci când îl întoarcem invers.
Încorporăm, treptat, bezeaua în compoziția de gălbenușuri, apoi încorporăm, treptat, făina cernută.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, întindem compoziția de chec în ea și o dăm la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute, sau până când checul este rumenit la exterior și trece testul scobitorii.
Trucuri pentru reușita checului cu lămâie:
- Nu folosiți ouăle direct de la frigider ci lăsați-le la temperatura camerei 30 de minute;
- Nu folosiți mixerul decât la prepararea bezelei, și a compozi.iei de gălbenușuri! Folosiți o spatulă pentru a încorpora bezeaua în compoziția de gălbenușuri și amestecați încet, cu mișcări circulare, de sus în jos. Astfel compoziția se va păstra aerată. La fel procedați și când încorporați făina.
- Nu adăugați praf de copt, checul va crește fumos dacă bezeaua este reușită, iar textura va fi ușor densă, dar cu aspect de burete. Praful de copt creează bule de aer în compoziție și este posibil ca checul să se lase după scoaterea din cuptor.
- Măcinați zahărul înainte de a-l folosi! Bezeaua va fi mai reușită cu zahărul pudră și, în plus, se scurtează timpul de mixare.
- Nu adăugați compoziția de gălbenușuri în bezea, ci invers, astfel aluatul checului se va păstra aerat!