În primul rând, carnea trebuie spălată și curățată foarte bine, se taie în bucățele, se condimentează cu sare și piper și se la la rece vreo 3 - 4 ore, dar se scoate de la rece cu cel puțin două ore înainte de a fi gătită, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Apoi, carnea se rumenește în tigaie, înainte de merge la cuptor. Tot în aceeași tigaie, se pun la călit ceapa și usturoiul, peste care s-au adăugat o lingură de ulei de măsline și un praf de sare.
Citește și: Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Apoi, totul se stinge cu 100 ml de vin alb. Ulterior se adaugă sosul de roșii și se lasă la clocotit vreo 2-3 minute și se adaugă restul frunzelor tocate de usturoi.
Acest sos se adaugă peste bucățelele de carne rumenite și se pun la cuptor, timp de 20 de minute, la o temperatură de 190 de grade.
Citește și: Pulpă de miel la cuptor cu cimbru și usturoi
Rețeta tradițională de stufat de miel la cuptor:
- 1,5 kg carne de miel cu os (spinare, coaste, bucățele de carne, gât)
- 4 legături de usturoi verde
- 4 legături de ceapă verde
- 3 linguri bune de ulei de măsline
- sare, piper negru măcinat
- 100 ml vin alb demisec (opțional)
- 300 ml suc de roșii, bulion de casă sau roșii la conservă (cuburi)
- o mână de verdeață tocată (pătrunjel, mărar)
Timpul de preparare pentru acest preparat este de 20 de minute iar cel de gătire este de 45 de minute.
Practic, acestea este un preparat care este gata într-o oră și cinci minute.
Cum se face stufatul de miel la ceaun. Mielul poate fi înlocuit și cu pui, în același preparat
Diferența între preparea stufatului de miel la cuptor și cea la ceaun nu este foarte mare, în termeni de mod de preparare.
Ingredientele sunt aceleași doar că gustul dat de ceaun este preferat mai multora dintre gurmanzi, deoarece ceaunul schimbă gustul.
Ceaunul se lasă la încins și apoi se rumenește carnea, acoperită cu un capac. Când este pe jumătate rumenită, se adaugă piperul, ceapa, usturoiul verde, un praf de sare și vinul alb.
Se lasă pe foc la flacără mai mare ca să poată ieși aburii alcoolului, iar la final, se aduagă bulionul, sau sucul de roșii, și se mai lasă pe foc încă 10 minute.
La final , se adaugă frunzele de usturoi verde și se oprește focul și se adaugă garnitura preferată.
De altfel, cei ce nu preferă carnea de miel, pot opta pentru carnea de pui. Modul de preparare este același și ingredientele sunt aceleași.
Citește și: Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă