Cea mai gustoasă tocană de pasăre, este cea preparată la ceaun, gătită la foc de lemne uscate și cu ingredient natural din gospodăriile țărănești.
Ingrediente
- 1 cocoș + 1 găină de curte
- 2 legături pătrunjel verde
- 500 g roșii cherry
- 300 ml ulei de măsline
- 100 g sare mare
- 100 g unt
- 1 kg gălbiori
- 6 ardei tricolori( roșu, galben și verde)
- 3 morcovi
- 3 cepe
- 5-6 căței de usturoi
- piper
Mod de preparare
Se pune ceaunul, cu ulei, pe foc, iar când uleiul se încinge, se adaugă carnea spălată și porționată în bucăți mici.
Se amestecă din când în când, pentru o rumenire uniformă.
Se curăță și se toacă legumele în fâșii.
Gălbiorii se spală și se taie transversal, în jumătăți.
Se adaugă într-un vas, împreună cu jumătate din ardei.
Se topește untul la foc, într-un vas de cupru și se adaugă peste gălbiori și ardei.
Se amestecă bine gălbiorii cu ardeii în untul topit și se acoperă să se înăbușe.
Când carnea din ceaun este pătrunsă, se adaugă restul de legume și se amestecă bine.
După câteva minute, timp în care și legumele sunt pătrunse, se adaugă gălbiorii și ardeii îmbălsămați în unt.
Se mai lasă tocănița să fiarbă puțin, apoi se adaugă roșiile tocate.
Se potrivește gustul cu sare și piper, iar după ce se ridică ceaunul de pe foc, se adaugă pătrunjelul verde, tocat.
Tocana țigănească de pasăre, preparată la ceaun se poate servi alături de o salată proaspătă de legume.