Top patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun

Pe lângă bradul împodobit și cadourile frumos împachetate de sub el, sărbătorile de iarnă mai vin la pachet și cu mese festive alături de cei dragi, pline de preparate tradiționale delicioase.

Platou cu preparate tradiționale pentru masa de Crăciun

shutterstock

Dincolo de faptul că este una dintre cele mai așteptate și îndrăgite sărbători creştine, Crăciunul reprezintă, pe lângă sărbătoarea sfântă și întoarcerea la tradițiile strămoșești, la datini și obiceiuri bisericești, dar și la prepararea rețetelor tradiționale pentru masa Crăciun.

Dintre acestea, cele mai îndrăgite și așteptate cu mare poftă, sunt rețetele pe bază de carne de porc, mai ales că este singura perioadă din an când acestea se pregătesc, conform tradiției.

Iată care sunt top patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun:

Rețeta de tobă din carne și măruntaie de porc

Toba de porc tradițională se prepară din toate organele de porc, fierte în apă cu sare și condimente, până se întrepătrund toate gusturile. După fierbere și răcire, organele se toacă mai mărunt și se îndeasă în stomacul de porc sau în intestine grăase, bine curățate și spălate. Apoi se mai fierbe și se ține presată cu o greutate pentru a nu se sparge.

Toba de porc merge foarte bine savurată cu o pâine de vatră, cu o ceapă spartă sau o bucată de praz și un păhărel de țuică aromată și bună.

Vedeți aici o rețetă tradițională de tobă de porc, o rețetă țărănească

Rețeta de caltaboși de porc cu orez și ceapă

Caltaboșii sunt puțin asemănători cu cârnații de porc, mai ales la aspect și sunt preparați după tăierea porcului, special pentru a fi serviți la masa de Crăciun. Compoziția diferă de la o zonă la alta, unii se pregătesc din măruntaie de porc și orez, alții doar cu carne de porc și orez, în unele zone se adaugă și ouă, iar în altele se adaugă și sânge colectat la tăierea porcului, lăsat să se coaguleze, fiert și tocat și se numesc sângerete.

Vedeți aici două rețete de Caltaboși tradiționali din două regiuni ale țării

Rețeta de lebăr tradițional din ficat de porc

Lebărul de casă se mai întâlnește și sub denumirea de leberbus și este preparat din organe de porc, predominant fiind ficatul. Face parte dintre preparatele tradiționale special preparate pentru masa de Crăciun.

Citește și
Victor a cunoscut-o pe mama Andradei. Ce a avut femeia de spus după ce au vizionat împreună atingerile lor
Victor a cunoscut-o pe mama Andradei. Ce a avut femeia de spus după ce au vizionat împreună atingerile lor
În ce ordine au ajuns concurenții Asia Express după Cursa pentru Ultima Șansă. Ce veste le-a dat Irina Fodor
În ce ordine au ajuns concurenții Asia Express după Cursa pentru Ultima Șansă. Ce veste le-a dat Irina Fodor
Cum arată acum Antonina, concurentă de la iUmor care l-a convins pe Mihai Bendeac să se tăvălească în făină alături de ea
Cum arată acum Antonina, concurentă de la iUmor care l-a convins pe Mihai Bendeac să se tăvălească în făină alături de ea
Mai multe articole

Rețeta de lebăr de casă este o adaptare, sau o varianta a rețetei Leberwurst din bucătăria germană. Are un gust predominant de ficat și este este servit ca aperitiv la mesele de Crăciun, alături de tobă și caltaboși.

Vedeți aici cum se prepară rețeta tradițională Lebăr de casă

Rețeta de jumări de porc

Jumările de porc sunt printre cele mai îndrăgite preparate de la pomana porcului, mai ales servite cu ceapă roșie, cu muștar, sau cu o pastă iute de hrean.

Jumările sunt delicioase atât servite ca aperitiv, cât și transformate în diverse paste, sau incluse în diverse aluaturi de tarte, plăcinte, sau sărățele.

Citește și: Cum preparăm jumări de porc și ce ingredient se pune în untură pentru un plus de gust!

Bineînțeles că aceste patru rețete tradiționale pentru masa de Crăciun, nu sunt singurele care se prepară din carne de porc, mai sunt și cârnații, însă cu aceștia ne putem delecta și pe întreg parcursul anului, nu doar la masa de Crăciun. Mai este slănina de porc, pe care de asemeni o putem găsi și în restul sezoanelor și carnea de porc la oala cu untură, o delicatesă de nerefuzat.

Angelina Jolie și Brad Pitt se luptă pentru castelul în care s-au căsătorit. De ce e acuzată actrița
Angelina Jolie și Brad Pitt continuă procedurile legale începute cu divorțul lor. De această...
Horoscopul zilei de 24 septembrie 2021. Leii trebuie să fie atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 septembrie 2021 spune că Leii trebuie să dea dovadă de multă...
Ultimele știri