Rețete pentru masa de Crăciun. Tobă de porc tradițională, rețetă țărănească

Nu putem lăsa sărbătorile de iarnă să treacă, fără a avea pe masă preparate tradiționale din carne de porc, dintre care și această Tobă de porc tradițională.

Tobă de porc tradițională

Rețeta Tobă de porc tradițională este una țărănească, moștenită din străbuni, în care se folosesc toate organele de porc, fierte până se întrepătrund gusturile. Merge foarte bine servită cu o pâine de vatră, tot țărănească, alături de ceapă sau praz și un păhărel de țuică aromată și bună.

Iată ce ne trebuie pentru Rețeta Tobă de porc tradițională:


  • stomac de porc pentru umplut, sau mațe de porc groase
  • 1/4 căpățână de porc
  • 1 ureche de porc
  • 1 limbă de porc
  • 3/4 ficat de porc
  • 1 rinichi de porc
  • 1/2 plămân de porc
  • 1/2 splină de porc
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • coriandru 2-3 boabe,
  • boia de ardei

Mod de preparare pentru Rețeta Tobă de porc tradițională

Se spală bine căpățâna și urechea de porc și se pun la fiert în apă cu sare și 2 foi de dafin.
În alt vas, se fierb toate organele de porc, în multă apă rece, la foc mediu, adăugând și o crenguță de cimbru.
Se înlătură spuma din ambele vase.
După ce carnea se desface de pe os, se scoate din vas și se lasă la scurs și la răcit.
La fel și organele.

Apoi se toacă toate în cuburi și se amestecă, asezonându-le cu sare, piper,cimbru și boia.
Se adaugă și din lichidul în care au fiert, câte puțin din fiecare, pentru că acolo este și gelatina necesară închegării.
Se curăță bine stomacul de porc în apă cu sare și oțet, apoi se umple cu amestecul de mai sus.
Se coase stomacul de porc cu ață de bucătărie, apoi se pune la fiert în apa de la căpățână, la foc mic, pentru maxim 20 de minute.
Se scoate din supă și se lasă la rece cu o greutate deasupra, până în momentul servirii.

Ultimele știri