Toată lumea a auzit de "Vineri 13", o zi despre care mulți spun că aduce ghinion și în care se pot întâmpla unul sau mai multe lucruri negative. Iată de unde ar fi pornit totul.
De ce "13" este considerat un număr care aduce ghinion. Scurtă istorie a semnificației superstiției
Numărul 13 e considerat un număr care aduce ghinion. Există chiar și o fobie legată de acest număr care poartă un nume lung: triskaidekafobie.
Citește și: Semnificația orelor în oglindă. Ce mesaje ascunse încearcă să-ți trimită Universul
Potrivit History.com, originile acestei superstiții nu sunt atât de clare, dar există opinii ale experților legate de ele.
Sunt unii care consideră că semnificația negativă a numărului "13" merge până la Codul lui Hammurabi, se arată în acest articol, o culegere de legi din timpul regelui babilonian Hammurabi. Codul a fost scris în jurul anului 1760 î. Hr. și sare peste legea numărul 13, tocmai pentru că ar fi existat o teamă legată de acest număr, însă alți experți spun că a fost pur și simplu o greșeală a clericilor de atunci.
Se pare că numărul 13 a început să fie consierat nenorocos în cultura occidentală odată cu Cina cea de taină din Biblie. În povestea biblică, 13 persoane s-au așezat la masă - Iisus și cei 12 apostoli, iar a doua zi, Iisus Hristos a fost răstignit - într-o zi de vineri. History.com a scris că, din cauza acestui eveniment, creștinii ar fi început să aibă această o superstiție conform căreia a avea 13 persoane la masă e un semn rău.
Totodată, ar exista varianta conform căreia tot într-o zi de vineri, Adam și Eva au mâncat din Pomul cunoașterii binelui și răului și tot într-o vineri, Cain l-a ucis pe Abel. Toate aceste evenimente din creștinism ar fi legate de această superstiție că ziua de vineri, 13, aduce ghinion.
Tot History.com a mai scris că asocierea negativă în mentalul colectiv a numărului 13 cu ziua de vineri s-a consolidat în 1907, când Thomas William Lawson a publicat romanul "Vineri, 13", dar și apariția unor filme și seriale de groază cu această tematică.
Această superstiție se reflectă și în realitatea de zi cu zi. Se estimează că această teamă de ziua de vineri 13 provoacă anual pierderi de sute de milioane de dolari doar pentru că unii oameni evită să facă unele activități, spre exemplu, chiar să meargă la serviciu. Aproximativ 10% din populația lumii suferă de triskaidekafobie. Anul acesta, august este singura lună care are o zi de vineri 13. Următorea zi va mai fi în mai 2022.