E primăvară, chiar dacă nu prea pare, şi în acest sezon încep să se manifeste mai accentuat cele mai frecvente alergii. Şi atenţie la copii, în special! Strănutul des, ochii roşii, nasul înfundat din senin. La prima vedere, pare un soi de răceală, dar dacă toate simptomele persistă mai mult de 10 zile, cel mai probabil vorbim deja despre o alergie în toată regula, motiv pentru care trebuie să-l duci de urgență la medic.
Alergiile apar, în cazul copiilor, dacă unul dintre părinți este alergic ori sunt amândoi, dar și dacă micuții sunt predispuși la astm, potrivit experților.
Citește și: Top 10 cele mai bune alimente pentru copilul tau
”Factorii implicați în declanșarea unei reacții alergice sunt pe de-o parte cei pe care îi respirăm adică polenuri, praf, mucegaiuri sau alergene pe care le aduc în preajma noastră animalele de companie.”, spune Camelia Berghea, medic alergolog.
Alergenele de tip medicamente pot da reacții alergice de la erupții pe piele până la din nou șoc anafilactic și veninuri de albine sau viespe.
Azi peste 150 de milioane de europeni au diverse alergii, iar până în 2025, unul din doi europeni va avea o alergie.
Dacă la începutul secolului 20 alergiile erau văzute ca fiind ceva rar, acum lucrurile stau total diferit. În prezent peste 150 de milioane de europeni suferă de diverse alergii, iar specialiștii spun că până în 2025 jumătate din populația Europei va fi afectată.
Copiii cu alergii nazale sunt de asemenea mai predispuși la infecții ale urechilor, astm sau infecții ale sinusurilor.
Studiile arată că poate dura mai mult de un an după ce pisica a fost dată afară din casă pentru că semnele alergiei să dispară definitiv.
Testele pentru alergii indică faptul că un copil este alergic la acel moment la anumiți alergeni, dar în timp lucrurile se pot modifica. Alergiile pot provoca reacții severe de tip șoc anafilactic.