La doi ani de la tragedia din clubul Colectiv, sistemul sanitar din România e acelaşi. "Încă aşteptăm să se îndeplinească promisiunile autorităţilor", afirmă cadrele medicale în mâna cărora au fost lăsate victimele din noaptea de 30 octombrie 2015.
Şi mai au de aşteptat. Locurile pentru marii arşi din spitale sunt la fel de puţine. Cadrele medicale - insuficiente. Iar barocamera de la Spitalul Floreasca - care ar fi trebuit să asigure un tratament revoluţionar pentru victimele cu arsuri extinse - stă în continuare nefolosită. Din motive incredibile.
Sunt noi imagini din seara Colectiv. La Spitalul Floreasca, secţia de urgenţe e sufocată. Medicii împing tărgile cu pacienţi arşi, alergând. Fiecare face ce poate. La intrare, rudele disperate aşteaptă veşti.
În aceeaşi situaţie imposibilă ar fi şi acum spitalele din Bucureşti. Sunt 14 locuri pentru pacienţi cu arsuri grave în Capitală. Spitalul Bagdasar are trei dintre ele. Sunt saloane simple, dotate cu aparate de filtrare a aerului. Se promite însă construcţia unui nou centru.
La Spitalul Floreasca sunt sase locuri pentru marii arşi. Tot timpul ocupate. Iar renumita barocameră, singura din ţara noastră, inaugurată acum doi ani, nu este pusă în funcţiune. Lipsesc avize.
Investiţiile lipsesc cu desăvârşire şi la clinica cea mai apropiată de Colectiv - maternitatea Bucur.
Singura investiţie majoră a fost făcută la Spitalul de Arşi din Capitală. Întreaga secţie de ATI a fost modernizată, iar în cele cinci saloane bolnavii pot fi trataţi la nivel european. Din păcate, locurile sunt mult prea puţine.
Între timp s-au schimbat doi miniştri ai Sănătăţii, iar cel în funcţie încă promite. Dotarea a cinci centre din ţară cu aparatură pentru arşi grav şi un program special cu fonduri destinate acestora. Nimeni nu ştie încă momentul în care promisiunile se vor concretiza.