Fenomenul zombie ia amploare în ţara noastră, iar etnobotanicele care îl provoacă devin din ce în ce mai puternice şi periculoase Tot mai mulţi adolescenţi ajung să ia aceste substanţe: 8% din elevii de liceu le-au consumat cel puţin o dată, spun statisticile.
Dacă nu sunt observaţi atent şi ajutați de părinţi, ajung să fie dependenţi. Mai ales că aceste droguri sunt ieftine şi se găsesc peste tot. Iată povestea a trei tineri consumatori. Din fericire, ei şi-au dat seama la timp de pericol şi au cerut ajutor de specialitate.
Noile substanţe psiho-active sunt mult mai potente, mult mai puternice. Şi de aici acea stare. Din păcate, în Constanţa, şi nu numai sunt mulţi tineri care se droghează. Şi încep de mici
El este Ionuț. Are 18 ani și vine la Centrul regional antidrog din Constanța pentru ajutor. A început din curiozitate, apoi a devenit dependent.
"Nu vedeam altceva decât consum, nu aveam alte planuri, alte idei, doar voiam să consum. Să ies afară să mă distrez", povestește tânărul.
Etnobotanicele devin, pe zi ce trece, mai periculoase
Compoziția chimică îi face pe tineri euforici, dar îi aduce într-o stare jalnică. Tinerii rămân încremeniți chiar şi ore întregi. Unii devin însă violenţi, iar la volan sunt un adevărat pericol. Este vorba despre asa-numitul fenomen zombie.
Este distorsionată aprecierea distanţei şi a timpului. De asemenea, în anumite cazuri li se încleştează maxilarul şi în anumite situaţii ochii li se mişcă involuntar.
Semnele dependenței pot fi ușor confundate cu cele ale unui tânăr aflat în perioada de adolescenţă
În primul rând vor să ascundă mirosul. Şi atunci o să observăm că dau cu prea mult parfum, sau că consumă prea multă gumă. Apoi o să vedem că se izolează, se retrag, se izolează social. Apoi nevine neglijent, nu mai este la fel de atent cu ţinuta lui.