Răsturnare de situaţie în cazul unuia dintre românii declaraţi morţi de autorităţile italiene, în catastrofa de la Genova. Rudele care l-au căutat la morgă au descoperit că de fapt este viu. L-au găsit într-un spital din oraş, în stare critică. Se află acum în comă de gradul patru. La două zile de la prăbuşirea podului-autostradă, operaţiunile de salvare continuă. La fel şi ancheta.
Confuzia macabră a îndurerat pentru câteva ore familia lui Marian. Imediat cum au primit vestea de la Ministerul de Externe, rudele au plecat în Genova. Pregătite de înmormântare, nu l-au găsit, însă, la morgă. Imediat a renviat speranţa că bărbatul de 36 de ani trăieşte.
”A fost o eroare, cum ar veni, de la autorităţile italiene. Ieri, după-masă, l-au găsit pe Marian la alt spital. Aşa am descoperit cum că Marian nu a murit şi trăieşte în spital, la aparate.”, a mărturisit Maria Roșca, cumnata românului rănit în Italia.
MAE a rectificat ulterior informaţia, transmisă greşit de autorităţile din peninsulă. Singurul român care şi-a pierdut viaţa în urma dezastrului din Genova rămâne Anatolie Malai. Bărbatul de 44 de ani era şi cetăţean moldovean şi lucra ca şofer de TIR la o firmă de transport din Franţa. Printre bucăţile uriaşe de fier şi beton, salvatorii încă speră într-un miracol. Sute de pompieri însoţiţi de câini poliţişti caută zi şi noapte supravieţuitori.
Operaţiunile de căutare şi de salvare vor continua până când îi vom găsi pe toţi cei daţi dispăruţi. În mod miraculos, un cetăţean moldovean şi soţia lui ucraineancă au fost salvaţi la 24 de ore după prăbuşirea podului. Cuplul mergea în vacanţă, la Nisa, a scris presa din Italia.
Principalul vinovat, scrie presa locală, ar fi compania de construcţii care s-a ocupat de întreţinerea podului Morandi. Firma ar putea primi o amendă de 150 de milioane de euro. Există speculații conform cărora betonul folosit ar fi fost furnizat de către clanurile mafiote care au afaceri ilegale în domeniul construcțiilor.
70% dintre cele 15 mii de poduri şi tuneluri rutiere din Italia sunt vechi de peste 40 de ani. Nouă poduri s-au prăbuşit doar în ultimii cinci ani. Guvernul din Peninsulă a anunţat că va aloca cinci milioane de euro pentru eliberarea zonei afectate şi pentru reconstrucţia podului. A decretat, în acelaşi timp, stare de urgenţă pentru un an de zile.