Gazdele pricepute pot ospăta turişti în propriile case, dar numai dacă plătesc impozit la stat! Tot ce trebuie să facă este să obţină statutul de punct gastronomic local. Certificatul le permite oamenilor să îşi transforme casele în mici restaurante, iar legea îi încurajează să folosească legume şi produse din curte dar şi să promoveze reţetele tradiţionale.
Turiştii care vizitează un sat pot, de acum înainte, să se oprească în casa unui localnic pentru a-şi potoli foamea.
”Noi tratăm turiştii ca şi pe membrii familiei. În funcţie de ce îşi doresc, mergem pe patru variante de meniu. În loc de restaurant se numeşte punct gastronomic local. Este un statut pe care îl poate obţine orice gospodărie suficient de curată pentru a trece testul Autorităţii Sanitar Veterinare.”, declară Florin Rășină, aplicant în proiect.
”Un punct gastronomic local reprezintă o afacere de familie. Un meniu destul de restrâns, dar care să aibă patina locului şi, nu în ultimul rând, respectarea condiţiilor de igienă şi de ospitalitate.”, precizează Dorin Enache, director DSVSA Brașov.
Florin Răşină este primul braşovean a cărui casă a intrat pe harta turismului ca punct gastonomic local.
Gospodarii care vor să pornească o astfel de afacere sunt încurajaţi să folosească ingrediente din propria curte. În bucătărie, însă, trebuie să respecte norme de retaurant. Să aibă părul acoperit şi un şorţ curat. De asemenea, bucătarul trebuie să-şi schimbe hainele în care a gătit atunci când serveşte mâncarea turistului. Gazdele nu trebuie să aibă diplomă de bucătar şi nici atestat pentru comercializarea produselor alimentare, ca în cazul restaurantelor.