De 11 ani, o mamă strânge la piept fotografiile fiicei sale. Tresare de fiecare dată când cineva îi bate la uşă iar telefonul îl ţine aproape, sperând că, într-o zi, la celălalt capăt al firului să fie Andreea. Avea numai 9 ani când a dispărut pe drumul dintre magazin şi casă.
Ioana Munteanu, mama Andreei Simon: "Au trecut 11 ani. Acum, în martie, a făcut 21 de ani. Eu oricum nu mi-am pierdut speranţa. O aştept acasă. A fost căutată prin lacuri, prin jurul pădurilor, fabrici dezafectate."
Dar nici măcar o urmă care să-i ducă pe anchetatori mai aproape de copilă nu a fost găsită. Ultimele imagini cu ea sunt cele surprinse de camerele de supraveghere montate în magazin. Andreea cumpărase smântână şi apă minerală. Şi totuşi, ancheta bate pasul pe loc la mai bine de un deceniu de la dispariţie. Principalul suspect din dosar, un poliţist care făcuse o obsesie pentru mama fetei, îşi practică în continuare meseria. În 2010, Tiberiu Burcuţă a fost pus sub învinuire pentru omor calficat, dar dosarul nu a ajuns nici acum în instanţă. La detectorul de minciuni, agentul a picat primele trei teste.
Mai bine de jumătate din viaţă, Andreea a făcut parte dintr-o statistică neagră a Poliţiei Române. Emil Dănţoi, comisar Direcţia de Investigaţii Criminale, Poliţia Română: "De la începutul anului, se aflau în evidenţă un număr de 313 minori dispăruţi."
Anul trecut, peste 4.300 de minori au fost raportaţi dispăruţi. Sute dintre ei nu mai sunt găsiţi niciodată. într-o situaţie critică, educaţia copilului poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, avertizează specialiştii.
În cazul în care se pierde de părinţi, copilul trebuie să rămână în acelaşi loc pentru ca autorităţile să-i poată reface traseul. Sunt date care pot duce la identificarea lui în următotarele 24 de ore. După pragul acesta, şansele ca minorul să mai fie găsit scad cu fiecare zi care trece. Iar dosarul dispariţiei sale poate ajunge, la fel ca cel al Andreei, într-un sertar acoperit de praf.