Toată lumea credea că nu îngraşă, dar lucrurile nu stau deloc aşa! Orezul brun sau cel alb? Care este mai bun pentru organismul omului? Nutritioniştii spun adevărul despre acest aliment folosit de femei în orice dietă.
Indiferent dacă are bobul rotund, lung sau oval, orezul alb este soiul cel mai puţin recomandat de nutriţionişti. Din păcate, el este şi cel mai popular la noi.
Orezul alb pe care-l consumă românii (şi care este cel mai ieftin) este decorticat – în urma prelucrării, sunt îndepărtate coaja şi germenul, care conţin fibre alimentare, vitamine şi minerale. Pentru că orezul alb are un conţinut sărac în fibre, amidonul din acesta se absoarbe mult mai repede şi organismul este nevoit să producă o cantitate mai mare de insulină pentru a menţine nivelul glicemiei în limitele normale.
Consumul frecvent de orez alb produce „furtuni glicemice” care cresc riscul apariţiei diabetului de tip 2, la fel cum se întâmplă şi atunci când mâncăm produse de panificaţie din făină albă, rafinată. De asemenea, el îngraşă dacă este consumat în cantitate mare, pentru că alimentele cu un indice glicemic ridicat declanşează senzaţia de foame mult mai repede.