Manifestarile din Targu Secuiesc au inceput la pranz, cu defilarea traditionala, in carute, a locuitorilor din comunele apropiate orasului, oamenii purtand costume populare si cantand muzica traditionala.
Manifestarea, la care au fost prezenti peste 7.000 de oameni, alaturi de autoritati locale, lideri ai UDMR, PCM, CNS, a fost deschisa de primarul municipiului, Racz Karoly care a subliniat importanta acestei sarbatori.
"Azi sarbatoresc toti maghiarii, aici in Targu Secuiesc, in Transilvania si peste tot in lume... Astazi suntem impreuna, sarbatoreste maghiarul, mandru si liber", a spus Racz.
Discursul edilului a fost urmat de momente cultural-artistice, dupa care europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), s-a adresat multimii adunate in jurul statuii revolutionarului pasoptist Gabor Aron.
Tokes a spus ca este nevoie de credinta si de solidaritate pentru realizarea tuturor doleantelor.
"Este absolut necesara unirea noastra pentru scopurile noastre comune si drept semn al acestei unitati de idei este ca suntem laolalta aici reprezentantii UDMR, ai PCM, ai diferitelor organizatii din Transilvania si din secuime. Scopul este autoguvernarea autonoma a maghiarilor din Romania, in special cea teritoriala a maghiarilor din secuime. Pentru noi autonomia inseamna o institutie democratica, care functioneaza foarte bine si efectiv in mai multe tari din Europa, cum ar Italia si Spania, de exemplu. Pe de alta parte, autonomia este o institutie mostenita de la secui, si chiar de la romani, si de la sasii ardeleni", le-a declarat, ulterior, jurnalistilor, europarlamentarul Tokes.
La eveniment a participat si ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, care in discursul sau a subliniat ca 15 martie este sarbatoarea libertatii, egalitatii si fraternitatii pentru toti maghiarii.
"In ultimii 20 de ani - cu solidaritate si unire - in urma unor lupte politice grele am reusit sa recastigam dreptul de a sarbatori, am obtinut ca pe 15 martie, dar nu numai, sa putem folosi liber simbolurile noastre, imnul nostru, drapelul national", a subliniat Kelemen.
Kelemen a afirmat, totodata, ca nu trebuie uitate evenimentele de la Targu Mures din martie 1990.
Totodata, ministrul Culturii a evocat si semnificatia aducerii "acasa" a tunului lui Gabor Aron, dezvelit, luni, la Targu Secuiesc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
"In 1848 cand nu mai era speranta de a lupta mai departe, Gabor Aron a reusit cu incredere, in doua saptamani, sa puna in miscare o fabrica ca sa confectioneze tunuri si eu cred ca aceasta este semnificatia cea mai importanta: daca vrem, daca credem in ceva, vom reusi", a spus Kelemen Hunor.
Discursul acestuia a fost intrerupt la un moment dat de cineva din multime care l-a intrebat daca va fi autonomie, iar Kelemen a raspuns afirmativ.
"Va fi autonomie, cu intelepciune, cu dialog si cu respect reciproc", a spus Kelemen.
Manifestarile s-au incheiat cu depuneri de coroane si cu intonarea imnului secuiesc si cel ungar.