Antena Căutare

De unde vine expresia "Hai, sictir!" și ce înseamnă, de fapt, atunci când o folosești

Foarte multe dintre cuvintele și expresiile folosite de poporul român provin de la daci, romani și popoarele invadatoare. O mare parte a fost preluată din limbi ca: rusa, turca, maghiara și, mai nou, englez. 

Foarte multe dintre cuvintele și expresiile folosite de poporul român provin de la daci, romani și popoarele invadatoare. O mare parte a fost preluată din limbi ca: rusa, turca, maghiara și, mai nou, englez.

Este și cazul expresiei „Hai, sictir”, care provine din expresia turcească "Siktir git", care înseamnă „Du-te dracului!”. De asemenea, se mai traduce și „Marș de aici!”.

În vocabularul românesc, a mai rămas și forma „a fi sictirit” care este folosită fie cu semnificația de „a fi dezgustat” de ceva anume, fie cu înțelesul de „a fi alungat cu înjurături”.

Ţine-te bine! Topul celor mai haioase nume din România. Ce o fi fost în capul părinţilor?!... Bancul zilei! Ion și Maria nu puteau avea copii și s-au dus la un preot foarte priceput...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x