Zilele lungi de vară înseamnă mai multe plimbări în aer liber cu câinele tău. Însă, în același timp, vara aduce și multe alte neplăceri care pot îți pot afecta prietenul patruped. În afară de căldura și umiditatea ridicate, trebuie să îl protejezi și de dăunători sau posibilele boli care pot să apară în sezonul cald.
Iată cum poți să ai grijă de câinele tău pe timpul verii ca să ai siguranța că e fericit și sănătos:
Asigură-te că este hidratat
Când căldura de afară devine insuportabilă, e cu atât mai important ca acesta să bea suficientă apă. În caz contrar, poate să apară deshidratarea. Asigură-te că are mereu apă curată de băut. Dacă ții cățelul în curte, ai grijă ca bolul cu apă să stea la umbră, astfel încât apa să rămână rece cât mai mult timp și verifică constant dacă nu cumva s-a terminat.
Primele semne care ar trebui să te îngrijoreze în ceea ce privește deshidratarea sunt lipsa poftei de mâncare, gingiile devin uscate și lipicioase, lipsa de energie, urinare excesiva, pierderea în greutate, iar ochii par înfundați în orbite. Ține cont că deshidratarea este periculoasă pentru câini, iar în cazul în care apar aceste semne, e recomandat să mergi la veterinar pentru a evita probleme mai grave.
Oferă-i hrana corectă
O alimentație echilibrată este vitală pentru sănătatea câinelui tău. Nu doar că îi oferă vitaminele, mineralele și nutrienții necesari pentru a fi plin de energie și fericit, ci îl va ajuta să evite anumite probleme de sănătate. În plus, aceștia își iau o mare parte din cantitatea necesară de apă din mâncare, așa că ai grijă să îi oferi hrană umedă, mai ales vara, când crește riscul deshidratării.
Iar ca să eviți alte probleme de sănătate care ar putea să apară, oferă-i întotdeauna hrana pentru caini de calitate. Dacă acesta suferă deja de o anumită problemă de sănătate cum sunt diabetul, problemele renale sau obezitatea, include în alimentația zilnică hrană special creată pentru aceste afecțiuni.
Ferește-l de căldură
Primul gând al proprietarilor de câini atunci când vine vara este să îi tundă. Însă lucrul acesta nu înseamnă că le fac o favoare ci, dimpotrivă, le poate afecta capacitatea de protecție împotriva căldurii. Blana are un rol izolator, atât pe timpul iernii când este frig, cât și în timpul verii, deoarece îi ajută să își regleze temperatura organismului.
Acest lucru este cu atât mai important în cazul raselor de câini cu strat dublu de blana cu blană lungă, precum pomeranian, golden retriever, samoyed sau border collie. Stratul protector de blană respinge umezeala și îi ajută să se simtă confortabil în sezonul călduros.
Protejează-l de afecțiunile verii
Odată cu venirea căldurii începi să ieși mai des cu câinele în parc sau la iarbă verde, iar principalul pericol sunt căpușele, care pot transmite boala Lyme sau babesioza. Pentru prevenirea acesteia este recomandată deparazitarea lunară, însă în cazul în care câinele a fost deja infectat, atunci trebuie să mergi la veterinar pentru a primi tratamentul necesar.
O altă problemă de sănătate care poată să apară sunt viermii cardiaci, acesta fiind provocată de țânțari, în special în zonele unde aceștia se găsesc în număr ridicat, cum ar fi bălțile sau lacurile. Deparazitarea este o soluție potrivită și în acest caz, dar și folosirea unor medicamente speciale.
Zilele de vară sunt perfecte ca să te bucuri de mai mult timp alături de animalul tău de companie, iar ca să ai siguranța că și el e fericit, atunci trebuie să ai grijă de sănătatea lui. Oferă-i hrana potrivită, ferește-l de căldură, și, cel mai important, mergi în mod regulat cu câinele la medicul veterinar pentru a preveni problemele de sănătate.