Considerat mii de ani licoarea zeilor, vinul nu poate lipsi de pe masă la nicio ocazie specială. Însă dacă nu este consumat cum trebuie, gustul acestuia se poate modifica radical. Şi nu o spun eu, o spun specialiştii.
Considerat mii de ani licoarea zeilor, nu poate lipsi de pe masă la nicio ocazie specială. Însă dacă nu este consumat cum trebuie, gustul acestuia se poate modifica radical. Şi nu o spun eu, o spun specialiştii. Un vin bun se consumă după un ritual bine respectat.
Altfel, riscă să îşi piardă din arome şi din calitate. Şi cine era mai în măsură să ne explice procedeul dacă nu Virgil Mănescu, maestrul de ceremonii al showului de cooking Hell's Kitchen, care va debuta luni la Antena 1. Virgil este somelier cu experinţă în arta degustării vinului şi ştie exact cum trebuie consumat.
"In vino veritas" spuneau romanii, încercând să sublinieze, deloc subtil, că vinul dezleagă limba şi scoate adevărul la iveală. De fapt, vinul a jucat un rol atât de important în cultura noastră, încât a avut reprezentaţi de marcă în parteonul fiecărie religii antice. Începând cu Dionissos şi terminând cu Bachus. Cu timpul însă, vinul s-a transformar din serul adevărului în licoarea pasiunii. Nimic nu compleatează mai bine o cină romantică în doi decât un pahar de vin roşu.
Dar tocmai că o sticlă de vin bun este la îndemâna aproape oricui, ceva din farmecul unu vin bun s-a pierdut. Vinul nu mai este cireaşa de pe tortul unei cine perfecte, ci un bun de consum banal. Mulţi îl beau pe nerăsuflat, fără să-i acorde o prea mare importanţă şi puţini ştiu că degustatul vinului este un ritual.
Rețeta lui Alex Petricean D’Artagnan: Ou posat în ierburi cu dovlecei grill, sparanghel sotat, telemea de capra și sos B... Toți bucătarii vorbesc despre el! Tu știi ce este Ghidul Michelin şi când a apărut?...