Antena Căutare

1988, anul în care s-au bătut toate recordurile. Cum au arătat Jocurile Olimpice de vară, desfășurate în Coreea de Sud, la Seul

A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Seul (Coreea de Sud), în perioada 17 septembrie - 2 octombrie 1988. Seul a fost ales în detrimentul orașului nipon Nagoya.

A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Seul (Coreea de Sud), în perioada 17 septembrie - 2 octombrie 1988. Seul a fost ales în detrimentul orașului nipon Nagoya.

După boicotul de la Jocurile Olimpice din 1976, 1980 și 1984, JO de la Seul au fost, de asemenea, boicotate de R.P.D. Coreeană și Cuba. Motivul boicotului a fost refuzul Coreei de Sud de a organiza JO împreună cu R.P.D. Coreeană. Totuși, nicio altă țară comunistă n-a boicotat aceste Jocuri Olimpice. Etiopia, Seychelles și Nicaragua nu și-au permis să-și trimită sportivii din motive economice.

La această ediție au participat 8.391 de sportivi din 159 de țări, dintre care 2.194 de femei și 6.197 de bărbați, care au concurat în cele 237 de probe din 23 de discipline sportive: atletism, canotaj, baschet, box, kaiac-canoe, ciclism, scrimă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei, judo, lupte, natație, pentatlon modern, echitație, tenis, tenis de masă, tir, tir cu arcul, yachting, volei. La această ediție a JO au lucrat 27.221 de voluntari, întrecerile fiind urmărite de 11.331 de reprezentanți ai presei, dintre care 4.978 din presa scrisă și 6.353 din radio și televiziune.

La Seul s-au bătut toate recordurile: număr de țări și sportivi participanți, număr de sporturi și probe incluse în programul olimpic, număr de spectatori, cele mai moderne și dotate baze sportive. În plus, a fost și cea mai informatizată ediție a Jocurilor Olimpice, calculatoarele fiind prezente peste tot și pentru orice problemă, de la promptitudinea rezultatelor, la cele mai diverse detalii organizatorice și tehnice. Televiziunea a fost prezentă pretutindeni, existând 23 de canale TV, câte unul pentru fiecare sport inclus în programul JO. Au fost transmise integral toate întrecerile sportive, de la competițiile preliminare la cele finale.

Articolul continuă după reclamă

Ca orice ediție a Jocurilor Olimpice, și cea de la Seul a avut vedetele și eroii săi. Scrimera suedeză Kerstin Palm a devenit prima femeie care a participat la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice. Românca Daniela Silivaș a câștigat trei medalii de aur, două de argint, dintre care una cu echipa, și una de bronz la gimnastică.

(Sosirea în țară a sportivilor români, participanți la Jocurile Olimpice de vară de la Seul)

România a avut o delegație relativ mică față de alte ediții ale Jocurilor Olimpice, numărând doar 62 de sportivi, care au concurat la numai 10 sporturi și 55 de probe. Cu toate acestea, ei au obținut, în total, 24 de medalii, dintre care șapte de aur. Țara noastră s-a menținut în primele 10 națiuni sportive ale lumii: locul al X-lea în clasamentul pe puncte, locul al IX-lea în clasamentul pe medalii și locul al VIII-lea în clasamentul medaliilor de aur câștigate, întrecând astfel numeroase țări cu vechi tradiții sportive, printre care Franța, Italia, Canada și Australia. Cu toate acestea, ei au obținut, în total, 24 de medalii, dintre care șapte de aur.

Gimnastica a fost din nou la înălțime. De data aceasta, s-a afirmat Daniela Silivaș, care a câștigat șase medalii, dintre care trei de aur, două de argint (una cu echipa, clasată după URSS) și una de bronz. La succesul echipei de gimnastică feminină au contribuit și Aurelia Dobre, Gabriela Potorac, Eugenia Golea, Celestina Popa și Camelia Voinea.

Sorin Babii a devenit campion olimpic în proba de pistol liber.

O premieră în sportul românesc a fost realizată de Noemi Lung, care a obținut cea dintâi medalie de argint pentru înotul românesc, după cea de bronz cucerită de Anca Pătrășcoiu la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles.

La atletism, Paula Ivan a câștigat medalia de aur în proba de 1.500 m și o medalie de argint, în proba de 3.000 m.

Sursa: Agerpres

JO 2016. Pregătiri intense și susținere reciprocă: Marian Drăgulescu, fotografie inedită alături de tenismenii tricolori... JO 2016: Singurul ciclist român de la Rio a rămas fără bicicletă, chiar înainte de concurs...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x