Oamenii de ştiinţă francezi au dovedit absurditatea păstrării roşiilor proaspete în frigider sau în depozite frigorifice. Ei au explicat că la temperaturi de sub 10 grade Celsius, în tomate are loc un proces de fracturare la nivel celular.
După cum se ştie, roşia este formată din zaharuri (glucoza şi fructoza), acizi şi alţi compuşi. Compoziţia cuprinde un amestec de substanţe volatile care dau aroma unei roşii proaspete. Aceste substanţe nu rezistă la temperaturi scăzute, ele nu doar că îngheaţă, dar încep un proces de deteriorare, cauzând pierderea mirosului de prospeţime, iar roşia capăta un gust ierbos.
Oamenii de ştiinţă au comparat tomatele depozitate la temperatura camerei, cu roşiile care au zăcut ceva timp în frigider, transmite Heart4life.
S-a dovedit că, la temperatura camerei ( +20°C ), substanţele volatile nu numai că nu au fost distruse, dar au devenit şi mai intense, ceea ce a conferit o aromă accentuată. Procesul a fost inversat după depozitarea la 4°C.