Atunci când vrei să îți sterilizezi animalul de companie, trebuie să te informezi foarte bine. Află de ce îngrijire are nevoie câinele tău după operație în articolul de pe a1.ro
Când devii stăpânul unui cățeluș știi că asta e o responsabilitate foarte mare. Nu doar că trebuie să te îngrijești de bunăstarea animalului tău de companie, dar trebuie să te asiguri că e sănătos, are toate vaccinurile la zi și se bucură mereu de compania ta.
Într-o zi, câinele tale poate la rândul său să aibă pui. Însă, dacă dorești să îl sterilizezi, trebuie să afli cât mai multe informații despre castrare.
Ce este castrarea?
Castrarea sau sterilizarea câinilor este o operație de rutină, prin care sunt îndepărtate organele reproducătoare. Pentru masculi, aceasta implică eliminarea testiculelor, iar pentru femele procedura constă în îndepărtarea ovarelor și, uneori, a uterului. Această procedură de rutină poate preveni problemele de sănătate ale câinelui tău și îți va aduce liniște.
Pentru femele, procedura este numită sterilizare. Această operație este mai invazivă decât la masculi și este efectuată printr-o incizie de-a lungul abdomenului. Poți solicita ca această operație să fie efectuată laparoscopic. Chiar dacă operația este mai costisitoare, ea poate reduce timpul de refacere.
Pentru masculi, această operație se numește castrare. De obicei, este o operație ușoară, dar poate fi puțin mai invazivă, dacă testiculele câinelui nu au coborât. Dacă acestea nu au coborât până la vârsta de 6-12 luni, atunci câinii pot fi castrați prin chirurgie abdominală, similar cu procedura pentru femele.
Prețul pentru castrare și sterilizare
Fiecare medic veterinar și fiecare cabinet veterinar are preț diferit pentru această procedură medicală. Sterilizarea poate costa între 50 și 500 de lei. La câinii mici sterilizarea este mai ieftină pentru că incizia este mai mică, necesită anestezie mai puțină, fire (resorbabile sau neresorbabile), tratament postoperatoriu mai puțin.
Îngrijirea câinelui după castrare
Câinele tău va fi puțin amețit după operație, dar își va reveni foarte repede la starea sa energică și emoțională. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru ați ajuta animalul de companie să își revină cât mai curând cu putință.
Pentru femele
-Stai aproape de animalul tău de companie în prima noapte de după operație, pentru orice eventualitate.
-Anestezicul folosit pentru operația câinelui îl poate lăsa ușor dezorientat. Ar putea geme sau plânge. Nu îți face griji, dar, dacă situația persistă, contactează medicul veterinar.
-Dă-i femelei mâncare pasată la primele mese de după operație, deoarece stomacul ei poate fi puțin sensibil.
-Medicul veterinar va prescrie medicamente de administrat câinelui, pentru a ajuta la recuperarea sa. Acestea pot include analgezice, antibiotice și anti-inflamatoare.
-Pentru a o opri să lingă, să muște și să scarpine plaga, femela va purta un guler conic. O poți îmbrăca într-un tricou vechi, dacă gulerul este prea inconfortabil pentru ea.
-Medicul veterinar va programa controale la 3 și 10 zile de la operația animalului, pentru a vedea cum se recuperează.
-Dacă nu ai optat pentru o operație laparoscopică, sterilizarea femelei necesită o incizie mare. Verifică în mod regulat plaga, pentru a te asigura că se vindecă și contactează medicul veterinar dacă observi că se agravează în vreun fel.
Pentru masculi
-Animalul poate geme sau scheuna, pe măsură ce își revine din anestezie. Nu îți făce griji pentru că este doar din cauză că poate fi dezorientat. Dacă totuşi situația persistă, contactează medicul veterinar.
-Stai împreună cu animalul tău de companie în prima noapte de după operație, pentru orice eventualitate.
-Medicul veterinar va programa controale la 3 și 10 zile de la operația animalului, pentru a-i monitoriza recuperarea.
-Uneori, câinii se pot deranja la stomac, ca efect al anesteziei. Ajută-i să evite toate acestea, oferindu-le mâncare pasată, pentru primele mese de după operație.
-Câinele tău poate ieși afară în ziua de după operație, dar plimbă-l în lesă până după controlul din cea de-a 10-a zi.
-Dă-i câinelui medicația primită de la medicul veterinar pentru îngrijirea post-operatorie. Aceasta poate include analgezice, antibiotice și anti-inflamatoare.
Citește și:
Îți dorești un câine ciobănesc german? Vezi dacă este potrivit pentru tine!
Ce rase de câini să alegi, în funcție de personalitatea și stilul tău de viață
Bichon Maltez: trăsături de personalitate și condiții de întreținere
Sursă foto: pexels.com