Antena Căutare

Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim

Mulți dintre cei care caută un papagal își doresc rase de papagali cât mai sociabile, dacă nu chiar papagali vorbitori. Care sunt acestea, cât costă și ce îngrijire necesită

Mulți dintre cei care caută un papagal își doresc rase de papagali cât mai sociabile, dacă nu chiar papagali vorbitori. Care sunt acestea, cât costă și ce îngrijire necesită

Papagalii sunt animale de companie excelente dacă ai alergie la părul de pisică sau câine și dacă preferi o necuvântătoare care totuși vorbește. Majoritatea celor care cumpără un papagal își doresc ca acesta să fie un companion cât mai vorbăreț. Cu toate acestea, animalele de companie de acest fel nu trebuie tratate ca niște jucării vorbitoare. Trebuie să ții cont că nu toate speciile de papagali pot reproduce cuvinte folosite în limbajul uman.

Abilitățile de imitarea a limbajului diferă de la o specie la alta, dar și de la exemplar la exemplar. Sunt păsări precoce, care ”prind” rapid cuvinte și sunete pe care le reproduce ușor, în timp ce altele vor reuși cu greu să scoată 2-3 sunete apropiate limbajului uman. Iată câteva dintre cele mai sociabile rase de papagali.

Cele mai sociabile rase de papagali

Marele Alexander

Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim

Marele Alexandru se numără și el printre speciile care vorbesc foarte bine și care pot învăța un vocabular impresionant. Ei pot pronunța cuvinte cu claritate, sunt foarte inteligenți și buni imitatori: pot reproduce cu ușurință soneria telefonului sau trilul altor păsărele. Papagalii de tipul Marelui Alexandru pot începe să vorbească în jurul vârstei de 1 an, dar cu cât papagalul este antrenat la vârste mai fragede, cu atât șansele de succes sunt mai mari. Un papagal din această specie costă aproximativ 1.000 de lei.

Papagalul Amazonian

Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim

Papagalul Amazonian este foarte apreciat în primul rând datorită abilității sale de a vorbi, pentru personalitatea sa prietenoasă și pentru ușurința cu care poate fi dresat să execute diverse giumbușlucuri. Amazonienii ajung să trăiască chiar și peste 50 de ani, astfel că poate fi un membru al familiei pentru tot restul vieții. Cu toate acestea, și prețul este însă pe măsură. Un astfel de papagal costă aproximativ 2.000 de lei.

Perușii

Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim

Aceștia sunt papagali de dimensiuni mici, multicolori, foarte prietenoși și ușor de îmblânzit. Sunt preferații copiilor și sunt recomandați mai ales începătorilor, celor care nu au prea multă experiență cu păsărele exotice. Aceste mici înaripate pot deveni rapid cei mai buni prieteni ai omului și pot reproduce, modest, ce-i drept, câteva cuvinte. Secretul constă în timpul pe care stăpânii reușesc să îl dedice păsării, căci, altfel, perușii sunt păsări inteligente care prind ”din zbor” trucuri și șiretlicuri la care nici nu te aștepți. Este cel mai ieftin papagal disponibil pe piață, cu prețuri cuprinse între 30 și 50 de lei.

Papagalul Gri African

Cele mai sociabile rase de papagali vorbitori. Cât costă și cum îi îngrijim

Jako, cum mai este numit papagalul Gri African, este de departe cel mai bun vorbitor din tot neamul păsăresc. Papagalii din această specie sunt atât de vorbăreți încât nici nu au nevoie de dresaj în sensul acesta. Ba chiar am putea spune că ar avea nevoie de dresaj ca să îl faci să tacă! Mai ales că gri-africanul poate reproduce nu doar cuvinte ci și propoziții întregi, iar atunci când se plictisește începe să imite diverse sune pe care le aude în casă. Prețul unui papagal gri african este cuprins între 3.000 și 4.000 de lei.

Cum avem grijă de un papagal

Îngrijirea papagalilor nu e atât de simplă precum ai crede. Colivia trebuie curățată zilnic, căci altfel se poate transforma într-un focar de infecție, plin de bacterii și germeni. Nu doar partea de jos, unde ajunge găinațul, trebuie luata în considerare, ci și vasele de apă și mâncare, acestea trebuind dezinfectate zilnic.

Hrana trebuie luată din magazine specializate și trebuie să fie potrivită speciei sale, astfel încât să nu reprezinte un pericol.

Este indicat să aibă și un bol mai mare, cu apă călduță, unde să se poată scălda. Dacă nu, toarnă puțină apa pe el (câțiva stropi) și îl vei vedea cum își înfoaie penele și începe să se ciugulească. Nu-l lăsa imediat să iasă din colivie pentru că atunci când are penele ude, aptitudinile lui în ceea ce privește zborul lasă de dorit și se poate accidenta.

Pentru a evita îmbolnăvirea, papagalii trebuie tratați cu cea mai mare atenție. Din păcate, cei mai mulți stau singuri chiar și 10 ore pe zi, timp în care ciupesc din orice se află în jurul coliviei. Prin urmare, ai grijă unde o poziționezi, pentru că papagalii sunt curioși din fire. E motivul pentru care mulți papagali ajung la veterinar otrăviți sau cu probleme de ordin digestiv.

În comerț vei găsi multe jucării pentru înaripate, de diverse culori și mărimi, de obicei din acryl. Ele sunt rezistente și nu prezintă pericol. Ai grijă ce alte lucruri îi introduci în cușcă: crengile și frunzele copacilor pot să fie stropite cu substanțe toxice (precum cele date pentru îndepărtarea țânțarilor vara).

Jucăriile de copii sau alte obiecte colorate de prin casă, care crezi că i-ar plăcea papagalului, pot să conțină coloranți și chimicale periculoase. De aceea, este bine ca papagalul să primească doar jucării destinate lui, de la magazinele de animale, de altfel accesibile din punct de vedere al prețului.

Citește și:

Numărul iubitorilor de animale este în creștere. Care sunt principalele specii pe care le îndrăgesc românii

Sursă foto: animalutze.com, zooghid.ro, descoperapapagalii.blogspot.com, pasariexotice.org

Bichon Maltez: trăsături de personalitate și condiții de întreținere... Animalele de companie: beneficiu sau pericol pentru copii?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x